Nieuws Actueel

Nieuwe wereld vraagt om nieuwe oplossingen

Alhoewel architectenbureau Diederendirrix vanuit Eindhoven heel Nederland kan bedienen, koos Bert Dirrix (61) er toch voor een vestiging in Rotterdam te openen. De ondernemer legt uit waarom.

BABETTE MARGÉS | Foto: jurriaan balke 7 juni 2016

Sleutelmoment Bert Dirrix

1. het vak veranderde"Sinds de crisis is ons vak veranderd. Voorheen waren architecten verantwoordelijk voor het hele bouwproces, nu zijn we ondernemers die partijen samenbrengen. We moeten flexibel kunnen schakelen met bijvoorbeeld landschappers, economen en huisvesters. Dat vergt een stuk marktverkenning en -verbreding. Daarom denken wij al jaren na over een tweede vestiging. Hiervoor zijn we onder meer op handelsreis geweest naar China, maar de cultuur staat te ver van ons af."

2. Transformatie"Rotterdam kwam in beeld, omdat de stad eenzelfde soort transformatie doormaakt als Eindhoven. Ook daar zijn veel bestaande gebouwen die een nieuwe functie krijgen en daar richten wij ons op. Er is ook een praktische reden: business developer Theo Hauben en architect Tomas Dirrix bij Diederendirrix wonen in Rotterdam. Zij hebben al een netwerk opgebouwd van jonge ondernemers, vormgevers en andere creatievelingen. Daar halen wij als bedrijf nieuwe energie uit."

3. Experimenteel"Onze nieuwe vestiging is bedoeld om te experimenteren, onderzoeken en innoveren. We gaan ons verdiepen in bouwkundige vraag- stukken waar we nu nauwelijks aan toekomen. De nieuwe wereld vraagt om nieuwe oplossingen. We willen ontdekken wat er leeft en staan overal voor open."

Eindhovenaar Bert Dirrix oefent het architectenvak uit sinds 1984. Als docent deelde hij zijn kennis op de TU/e en de Design Academy. Met partner Paul Diederen runt hij architectenbureau Diederendirrix waar 35 mensen werken.