Nieuws Actueel

Deze nieuwe wetten voor werkgevers gaan per 1 juli in

Er staan nogal wat veranderingen op het programma, dus als werkgever is het zaak om goed op de hoogte te zijn. Wat betekent dit precies voor jou? De Ondernemer zette het op een rijtje.

Anna Neeltje de Boer 26 juni 2018

Nieuwe wetten werkgevers ondernemers 1 juli minimumloon arbowet administratieplicht personenregister VOG basiscontract

Nieuw minimumloon

Voorkom een sanctie of vervelende boete, en zorg dat het wettelijk minimumloon van jouw medewerkers correct is. Voor volwassenen, vanaf 22 jaar, stijgt het. In het geval van het minimumjeugdloon is het in sommige gevallen juist iets gedaald. Feit is: vanaf 1 juli is het allemaal net iets anders geregeld, dus zorg dat je het – zo nodig – voor die tijd hebt veranderd. Kijk op de site van de Rijksoverheid als je wil weten hoe je het minimumloon precies uitrekent.

Lees ook: Dit zijn de 3 gouden vergadertechnieken van Amazon-baas Jeff Bezos

Arbowet

Op 1 juli een jaar geleden trad de vernieuwde Arbowet in werking. De overheid gaf werkgevers precies een jaar om helemaal aan de nieuwe eisen te voldoen en dat betekent dat alles vanaf 1 juli aanstaande helemaal in orde moet zijn. Zo moeten bijvoorbeeld contracten met je bedrijfsarts worden aangepast, moeten de werknemers op de hoogte gesteld zijn van de eventuele veranderingen en is een preventiemedewerker een eis. Nieuw is het basiscontract. Heb je dat nog niet gezien? Check ‘m hier.

https://www.youtube.com/watch?v=zUpF5pbtIPs

Administratieplicht

Ben je de eigenaar van een kinderopvang? Zorg dan voor een dossier waarin alle gegevens van je personeelsleden staan. Dit personenregister is ook te vinden op de site van de Rijksoverheid. Dit heeft te maken met de Wet Kinderopvang. Tijdens een inspectie van de GGD kunnen deze gegevens worden opgevraagd. Daarbij moeten je werknemers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben die bij de gemeente kan worden aangevraagd.