Nieuws Actueel

Nieuwegein heeft behoefte aan ruimte voor ondernemen

In de gemeente Nieuwegein is de komende tien jaar forse behoefte aan nieuwe kantoorplekken. Om aan de wensen te voldoen moet er zo'n 21.000 vierkante meter kantoorruimte in de binnenstad gerealiseerd worden voor tientallen kleine ondernemers of grotere bedrijven, schrijft het AD.

RAYMOND DE JONG | FOTO: AD 24 maart 2017

ANP 23976309

Om aan de wensen te voldoen moet er zo'n 21.000 vierkante meter kantoorruimte in de binnenstad gerealiseerd worden voor tientallen kleine ondernemers of grotere bedrijven. Dat blijkt uit de Thematische Structuurvisie Kantoren (TSK) van de provincie Utrecht. De aantrekkende economie en een stijging van de werkgelegenheid liggen ten grondslag aan de behoefte.

Kantoorleegstand

De noodzaak om nieuwe kantoorruimtes in Nieuwegein te bouwen is opmerkelijk, omdat de stad pas net het hoofd kan bieden aan jaren van grote kantoorleegstand. Het percentage leegstand schommelde lang bovengemiddeld op zo'n 35 procent. Door het ombouwen van oude niet-aantrekkelijke kantoorplekken naar moderne studio's of appartementen is dit percentage al teruggebracht naar 25 procent. Sinds 2010 kregen 22 kantoorpanden op deze manier een andere bestemming. Zo wordt het voormalige CMG-kantoor in de wijk Merwestein in de zomer in gebruikgenomen. Op 5 april is er open huis.

Lees ook: Investeerders blazen leven in 'dode' winkelstraat

Forse behoefte

De gemeente Nieuwegein onderschrijft het provinciale rapport dat aangeeft dat er forse behoefte aan moderne kantoorruimte in de binnenstad blijft, vooral met het oog op de toenemende werkgelegenheid. De gemeente ziet de binnenstad als een plek voor wonen, werken en recreëren. Wethouder binnenstad Hans Adriani: ,,De kantoorfunctie kan in combinatie met andere functies als wonen en dienstverlening bijdragen aan een versterking van de binnenstad'', zegt hij. ,,Een moderne binnenstad heeft een evenwichtig programma van wonen, werken en recreëren nodig en kantoorruimte zal daar onderdeel van uit blijven maken.''

Inspelen op de trend

Bouwen van kantoorruimte is volgens Adriani niet een doel op zich. ,,Het gaat erom om in te kunnen spelen op trends, het benutten van nieuwe functiecombinaties en het realiseren van een eigentijds moderne 'city'.'' Vooral aan de westzijde van winkelcentrum Cityplaza zouden kantoren moeten komen. De gemeente vindt het gebied 'westelijke Binnenstad' geschikt vanwege de sneltram, de aanwezigheid van winkels en ruime parkeervoorzieningen. Ook 'Mooi Rijnhuizen' in Nieuwegein-Noord krijgt op dit moment een nieuw woon-werkgebied.