Nieuws Actueel

Gracenote in Nieuwegein geeft commentatoren alle details

Een bedrijf dat voorafgaand aan de Spelen nog Infostrada heette, maar nu, na een Amerikaanse overname, onder de naam Gracenote getallen levert aan de hele wereld. En duiding van die getallen. Grote mondiale tv-stations als ESPN en NBC gebruiken de informatie gretig, maar ook veel geschreven media baseren hun informatie op wat Gracenote levert. Dat schrijft het AD.

Edward van Cuilenborg | Foto: Gracenote 16 augustus 2016

Gracenote nieuwegein bedrijf olympische spelen rio 2016

Ruim drie miljard mensen kijken naar de Olympische Spelen. Weinigen weten dat een Nieuwegeins bedrijf de bijbehorende statistieken levert aan alle sportvolgers.

'Live operators'

In Nieuwegein werken 75 mensen in vaste dienst bij Gracenote. Daarnaast beschikt het bedrijf over tientallen jongens en meisjes die tijdens wedstrijden in het pand meekijken met een sport en de acties omzetten in getallen. Deze freelancers worden 'live operators' genoemd. In Brazilië werken momenteel nog eens twintig mensen voor het bedrijf.

14.000 portretten

Guido Bouw, manager Director Sports: "Gracenote werkt in Rio in opdracht van het Olympisch Comité. Daardoor hebben we de verplichting om van alle deelnemers, alle deelnemende teams en alle coaches informatie te leveren. Dat betekent dat we voorafgaand aan de Spelen al portretten van zo'n 10.000 personen hebben gemaakt. Of eigenlijk een stuk meer, want pas kort voor de Spelen is bekend wie er daadwerkelijk meedoen. En dan resteert er te weinig tijd om die 10.000 biografieën te maken. We schatten daarom van te voren al in wie er mee gaan doen in Rio. Op basis van statistieken. En maken alvast 14.000 portretten. Daarvan worden er dus 4.000 nooit gebruikt."

Preview documenten

Deze 'preview documenten' worden grif gebruikt door commentatoren. De leuke feitjes die te horen zijn op radio en tv komen niet van Jan Roelfs en Herbert Dijkstra zelf, maar van Gracenote.

Pakket

Bouw: "Wanneer Leon Haan ineens wat moet vertellen bij een Georgische worstelaar, wordt hij geholpen door een pakket van ons."

Olympic Data Feed

De resultaten die Gracenote tijdens de Olympische Spelen bijhoudt, worden geleverd door het 'Olympic Data Feed' in Rio. Gracenote maakt daar 'data driven' stukjes van, de getallen worden vertaald in journalistieke stukjes.

Players village

Bouw: "Onze teams leveren in Rio niet alleen informatie, we bieden journalisten en andere partners ook hulp aan. Het IOC heeft ons officieel geaccrediteerd voor het mediacentrum, de mixed zones en het 'players village'. We komen daar dan ook veel atleten tegen. Die kunnen we dan persoonlijk vragen waarom ze bijvoorbeeld met hun sport begonnen zijn. Zo controleren we onze bestaande biografieën en vullen we ze aan."

Wereldsterren

De werknemers van Gracenote zijn eraan gewend wereldsterren tegen te komen. Michael Phelps (23 gouden medailles) zien ze bijvoorbeeld al voor de vijfde keer.

Objectief

Bouw: "Die grote jongens hoeven zich niet bedreigd te voelen door ons. Wij zijn, in tegenstelling tot sommige journalisten, niet uit op het negatieve. Sporters weten dat wij objectief zijn. Dat geeft vertrouwen en maakt ze minder kwetsbaar. Maar we noteren ook ellende in de thuissfeer, wanneer dat gevolgen heeft op hun prestaties. En soms komen we een coach of atleet tegen die daar niet blij mee is."

Want ook de sporters beseffen dat de informatie van Gracenote heel de wereld over gaat. En voor waar wordt aangenomen.

Gerelateerde artikelen:

Iedereen wil werken in het Holland Heineken HouseLollig inhaken op Yuri van Gelder? Het mag wel wat intelligenterDelftse startup maakt primeur op Olympische SpelenTrotse oom geeft Anna van der Breggen eigen koekParaplu houdt hoofd koel olympische sporters