Nieuws Actueel

Nijland is meer dan kip en kalkoen

Bij Nijland Food in Goor is in bijna zes maanden een nieuwe fabriek uit de grond gestampt. Een giga-klus.

Van onze redactie 19 februari 2016

Marco nijzink lars smook

Als directeur Marco Nijzink van Nijland Food over het bedrijfsterrein aan de Wheeweg loopt wordt hij regelmatig aangesproken door bouwvakkers met allerlei vragen. Want de bouw van een nieuwe fabriek voor vegetarische producten laat zich niet vangen in een bestek dat van A tot Z is dichtgetimmerd. Dat is, zoals Nijzink het noemt, 'een dynamisch bouwproces'. Daarbij kom je onderweg dingen tegen die je niet had voorzien of die anders moeten dan gedacht. Dat vergt veel overleg en de vinger voortdurend aan de pols.

Gezien zijn technologische achtergrond weten de bouwvakkers waarover Nijzink praat en wat hij wil. Ze weten ook dat hij er 'bovenop zit' en dat ie een 'detaillist' is: zit een putje drie centimeter te veel naar links, dan gaat dat opnieuw.

Dag en nachtDe 42-jarige is 'dag en nacht' bezig met de nieuwe fabriek die op het bedrijventerrein in Goor uit de grond is gestampt. In de kantine vertelt hij dat de 'accu behoorlijk leeg is.' "Het is een giga-klus." Maar, voegt Marco Nijzink er in één adem aan toe: "Ik krijg er ook veel energie van."

Nijland Food koopt delen kip en kalkoen in, die worden gegaard, gemarineerd, gekruid en verpakt. Het bedrijf houdt zich ook bezig met de verwerking van vlees tot barbecuespiesen en grillproducten.

Daarnaast levert Nijland Food halal- en wildproducten en worden er vegetarische producten verpakt. Zo doet de onderneming de verpakking, opslag en distributie voor meerdere grotere partijen.

Omstuimige groeiEr wordt niet alleen geleverd aan supermarkten in Nederland, maar ook geëxporteerd naar Engeland, Ierland en België. Het bedrijf is de afgelopen jaren omstuimig gegroeid. Waren er vier jaar geleden rond de 80 medewerkers, nu zijn dat er 200. De nieuwe fabriek zal 40 personeelsleden tellen, heeft een oppervlakte van 2.000 vierkante meter en wordt 10 meter hoog. De investering bedraagt een kleine 4 miljoen euro. Over enkele dagen is de fabriek operationeel.

VijfTot 2013 heette het bedrijf 'Nijland Kip en Kalkoen'. Om aan te geven dat de onderneming meer doet werd de naam veranderd in 'Nijland Food'. Het nieuwe logo bestaat uit vijf kleuren om het bredere aanbod te accentueren. De kleuren staan voor kip, vegetarisch, varken, rund en vis.

De bouw van de fabriek voor vegetarische producten van soja, groenten en andere toevoegingen past in de bedrijfsfilosofie van Nijzink. "Ik wilde meer toegevoegde waarde creëren met Nijland en niet meer alleen op kip en kalkoen zijn georiënteerd", zegt de directeur.

SnelHet besluit om een nieuw zakelijk avontuur te gaan werd in juli vorig jaar in enkele uren genomen. Nijzink: "Ik zat toen in Italië met een klant aan tafel die zei dat hij een bedrijf zocht dat vegetarische producten kon maken. Ik zag daar heil in en we zijn dezelfde dag meteen begonnen. De gemeente heeft haar uiterste best gedaan om dit mogelijk te maken. Zo werd de sloop- en bouwvergunning binnen veertien dagen verstrekt."

ParticipatiemaatschappijDe (huis)bank vond de benodigde miljoeneninvestering echter een brug te ver. Nijzink stapte toen naar de regionale participatiemaatschappij Wadinko nv. waar hij eerder zaken mee deed, en die was wel bereid om financieel deel te nemen. Wadinko wil de bedrijvigheid en daarmee de werkgelegenheid in Overijssel, de Noordoostpolder en Zuidwest-Drenthe bevorderen. "Het voordeel van Wadinko is dat ze over je schouder meekijken, maar dat ze zich niet bemoeien met de gang van zaken. Ideaal", vertelt Nijzink.

VoedselveiligheidDe voedselindustrie kent stringente eisen. De nieuwe fabriek voldoet aan de hoogste voorwaarden wat betreft voedselveiligheid. Zo zit er tussen het dak en het plafond twee meter ruimte waarin vanwege hygiënische redenen de leidingen en kabels worden weggewerkt.

Ook is er een diepvries, een zogenoemde coldstore, waar 2.300 pallets in kunnen. Verder wordt de lucht in de (highcare)ruimte voor het verpakken van producten continue gezuiverd. Het personeel moet zich houden aan een omkleedprotocol, voordat het productieruimtes betreedt. Daarnaast krijgen werknemers regelmatig trainingen en instructies op het gebied van hygiëne. Het pand wordt energiezuinig gebouwd en voorzien van energievriendelijke installaties.

VertrouwenMarco Nijzink ziet de toekomst van Nijland Food met vertrouwen tegemoet. De eerste grote afnemer van de nieuwe fabriek voor vegetarische producten heeft zich al gemeld, een internationale keten van broodjeswinkels. "We gaan eerst voor hun Europese markt vegetarische broodjes produceren, later worldwide."

Nijzink looft in zijn relaas de bedrijven, aannemers, installateurs, die de fabriek bouwden. "We zochten partners die erin geloofden. Ze hebben woord gehouden. Het was no-nonsense: doe wat je zegt en het komt goed."

Wadinko in 3 bedrijvenDe regionale participatiemaatschappij Wadinko nv. neemt in Hof van Twente deel in drie bedrijven: Nijland Food, Regge Hout (groothandel in hout) en Triogen (oplossingen voor de benutting van restwarmtestromen en de efficiënte omzetting in elektriciteit). Deze bedrijven zijn in Goor gevestigd. De deelname bestaat uit de inbreng van risicodragend kapitaal, kennis en managementondersteuning. Wadinko wil dit jaar 3 miljoen euro lenen aan bedrijven.

Foto: Marco Nijzink (Lars Smook)