Nieuws Actueel

Nog even kersenkoorts langs de weg

Ze staan er niet lang meer, de kersenstallen langs Betuwse wegen. Het kersenseizoen duurt slechts zeven tot acht weken. In die tijd is het hard werken voor de eigenaren van de kersenstallen, zo schrijft De Gelderlander.

Liesbeth Kaldenberg | Foto: L. Kaldenberg 29 juli 2016

Kersen 1065

Op zomerse dagen wel 1.000 mensen in de bongerd

Kersenteeltbedrijf familie Hakkert, Kornedijk, Buurmalsen (kersen.info)

De familie Hakkert was een van de eerste kersentelers die jaren geleden het begrip 'beleving' oppikten. Klanten kunnen de boomgaard onderaan de Kornedijk in om zelf te ruiken, plukken en proeven. Mede door goed gebruik te maken van haar website en Facebookpagina levert dat op een zomerse dag zomaar duizend mensen op in de 'bongerd'. Zeker als er een buslading met 120 Chinezen komt plukken. De hele familie helpt mee in het kersenseizoen om de tien rassen die groeien aan hun 2.500 bomen aan de man te brengen. De populairste kers aan de Kornedijk is de grote, vlezige kordia.

Open: zeven dagen per week, dagelijks 9.00-18.00 uur, op zondag vanaf 11.00 uur. Tekst gaat verder na de foto.

Bruin en gescheurd naar stort, klein en rood in jam

Kersenkraam Buren, Tielseweg, Kerk-AvezaathAl 27 jaar staat de kersenkraam van Jan (66) en Beja (64) de Vries op dezelfde plaats, naast hun boomgaard van 4000 vierkante meter. Er groeien zeven soorten: pollux, castor, burlat, Varikse zwarte, maaikers, Meckeheimer en kellerie.

Goed plukken en sorteren - wrakken genoemd - levert kwaliteit, weet Beja. Klein en rood gaat in de jam, bruin en gescheurd naar de stort, wat overblijft zijn de lekkerste kersen en die mogen in de kraam.

Open: zeven dagen per week, dagelijks 9.00-18.00 uur. Tekst gaat verder na de foto.

Hobby van pachter Wijnand

Kersenkraam Rhenoy, Rhenoyseweg, Rhenoy

'Onze kersenkraam is een uit de hand gelopen hobby van mijn man", vertelt Magda Hol (61). Haar echtgenoot Wijnand (65) zat altijd al 'in de kersen' als pachter. Toen de boomgaard van 1 hectare aan de Rhenoyseweg in 2002 in de verkoop kwam, hoefden ze niet lang na te denken. Zoon Mark helpt inmiddels mee. Samen met vrienden en andere vrijwilligers plukken ze de achttien soorten kersen, ook in hun andere kersenboomgaard in Neerijnen. De populairste kers is de kordia. "Hier zit de meeste smaak aan en het meeste sap in", aldus Wijnand. Slechts tien dagen is de kordia verkrijgbaar, daarna volgt eind juli de regina.

Open: zeven dagen per week, dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur. Tekst gaat verder na de foto.

'Zou die oude er nog zijn?, vragen klanten zich af'

Kersenboogerd Meteren, Rijksstraatweg, Meteren

Vijf gulden per dag verdiende hij als 11-jarige jongen met spreeuwen keren, zes dagen per week, veertien uur per dag. De inmiddels 79-jarige Jan van Steenis glundert als hij erover vertelt. Als hobby pacht hij al 23 jaar de kersenstal en boomgaard aan de Rijksstraatweg. Rinus van Oort (66) helpt een handje mee. De mannen vinden vooral het contact met hun klanten waardevol. "Social media zijn gemakkelijk, maar ik kijk de persoon graag aan als ik wat vertel", zegt Van Oort. Sommige klanten (uit heel Nederland) komen soms al twintig jaar bij de stal van Van Steenis. "Zou die oude er nog zijn?", vragen ze zich dan af, weet Van Steenis.

Open: zeven dagen per week, 9.00-18.30 uur.