Actueel

Nog maar 20 jaar en dan al eigenaar van een snackbar: ‘Ik heb altijd al ondernemer willen worden’

 
De 20-jarige Lucas Cicek heeft cafetaria Voortsweg overgenomen. Frans Nikkels
Frans Nikkels
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Hij is pas 20 jaar oud en heeft afgelopen maand Snackbar Voortsweg in Enschede overgenomen. Hoewel Lucas Cicek bescheiden blijft, is dat best iets om trots op te zijn: „Ik heb hier van jongs af aan hard voor gewerkt. Ik heb altijd al ondernemer willen worden. Mijn hart ligt bij de horeca.”

Lees verder onder de advertentie

Hij is de trotse eigenaar van een cafetaria. Lucas staat deze woensdagmiddag in z'n eentje achter de snackvitrine. Vanmiddag om vier uur opent de cafetaria weer. Sinds vorige maand runt hij de snackbar aan de Voortsweg in Enschede. „Efrem en Makbula, de vorige eigenaren, waren jarenlang de buren van mijn opa en oma. Daarnaast kennen we elkaar uit de Syrisch-orthodoxe gemeenschap”, vertelt hij. „Toen ik hoorde dat zij op zoek waren naar een nieuwe eigenaar dacht ik: dit is mijn kans.”

Jonge ondernemer

Hoe krijg je als 20-jarige jongen genoeg geld bij elkaar om een cafetaria over te nemen? Lucas lacht bescheiden: „Ik heb hier van jongs af aan hard voor gewerkt”, vertelt hij. „Niks is mij gegeven.”

Op zijn veertiende begint hij met een bijbaan in de horeca als bezorger. Later werkt hij ook als keukenhulp en in een patatzaak. „Vanuit school ging ik iedere dag direct door naar mijn werk. Horeca is echt mijn ding. Door de ervaring die ik heb opgedaan de afgelopen jaren weet ik hoe leuk het is. Natuurlijk is het ook hard werken, maar daar ben ik absoluut niet vies van.”

Lees verder onder de advertentie

Terwijl zijn vrienden leuke dingen doen, is Lucas altijd aan het werk. „Ik was niet zoals de meeste kinderen. Ik was goed in geld sparen en hard werken. Toen al had ik voor ogen dat ik iets wilde maken van mijn leven, ondernemer worden en een eigen zaak openen.”

Samen in de spits

Lucas heeft momenteel nog geen personeel in dienst. „Dat is best een uitdaging”, vertelt hij. „Soms krijg ik hulp van mijn ouders en broer, bijvoorbeeld in de spits of aan het einde van de dag. Dan gaan we met z’n allen de boel schoonmaken.”

Lees ook: Piepjonge bakker Koen (21) opent eerste bakkerij: ‘Mijn grote droom is uitgekomen’

Lees verder onder de advertentie

„Die eerste weken waren wel stressvol. De eerste week heeft Efrem me bijgestaan. Ik weet nog goed dat ik na een dag werken in bed lag en dacht: hoe ga ik dit zonder hem doen? Ik moest er nog wel een beetje inkomen, maar gelukkig gaat het steeds beter”, vertelt hij.

Als je eigenaar bent van een cafetaria moet je toch weten wat je verkoopt

Lucas Cicek

Hoewel hij nog maar weinig tijd overhoudt om een berenhap te eten: „Sinds ik hier sta, merk ik dat ik minder eet. Ik ben zo druk en gefocust aan het werk. Pas ’s avonds laat als het rustig is, neem ik even een snackie. Mijn favoriet is de berenhap met pindasaus, maar ik heb inmiddels ontdekt dat de vegetarische groentekroket ook best lekker is. Die had ik nog nooit gehad. Tja, als je eigenaar bent van een cafetaria moet je toch weten wat je verkoopt. Zo nu en dan kan ik zelf ook eens iets anders proberen uit de snackvitrine”, vertelt hij lachend.

Lees ook: Club van zes is bijzondere club horecaondernemers, maar: ‘Honger nog niet gestild’

Lees verder onder de advertentie

Hoe Lucas de toekomst voor zich ziet? „Ik hoop dat de snackbar succesvol wordt, de boel goed draait en dat ik ondertussen aan mijn eigen toekomst kan bouwen. Ik woon nu nog thuis, bij mijn ouders. Ik zou het fijn vinden om te sparen voor een eigen huis en op de langere termijn een gezin te stichten. Ik wil graag wat maken van mijn leven.”