Han Sterk heeft meer dan twintig jaar ervaring in de retail en werkte onder andere in managementfuncties bij Only for Men en Van Haren. In oktober vorig jaar werd hij directeur van Norah, dat in tien jaar tijd is uitgegroeid tot een landelijke keten met bijna honderd winkels. Het bedrijf opereerde tot dan toe vooral in de luwte en had geen grote naamsbekendheid. Han werd aangetrokken om de keten op de kaart te zetten.
Nieuw winkelconcept voor Norah
En daar wordt hard aan gewerkt. Sinds deze maand ligt de capsulecollectie van ontwerper Mart Visser in de Norah-winkels. Ook openden onlangs de deuren van de honderdste winkel van Norah in Maastricht. En dat ook nog eens met een gloednieuw concept. Han: ,,Het interieur is duurzamer en flexibeler: alle onderdelen zijn makkelijk te verplaatsen en aan te passen. En de winkel is kleurrijker en vrouwelijker. We wilden echt een statement maken, zeker in een stad als Maastricht.”
Lees ook: Steeds meer ketens uit winkelstraat: experts vrezen kaalslag
Ook nieuw is dat Maastricht een van de eerste A1-locaties is voor Norah, dat verder meestal in kleinere winkelcentra en aanloopstraten is te vinden. ,,Dus deze winkel is een testcase. Wij vinden het belangrijk om klanten te begroeten en desgewenst van advies te voorzien. Kunnen we dat op een locatie met veel meer traffic? En zo niet, kunnen we dan naast onze winkels een highstreet-concept neerzetten dat net even anders is? Dat gaan we de komende maanden onderzoeken.”
Han kijkt terug op een bewogen eerste jaar bij Norah. ,,Norah laat een andere trend zien dan de markt. We investeren en hebben winkels geopend. Maar het was natuurlijk een complex jaar, met al die faillissementen en sluitingen in de winkelstraat. Daar maak ik me wel zorgen over, want onze buren in de winkelstraat zijn voor ons ook belangrijk. De problematiek die iedereen dagelijks op zijn bord krijgt, is heel lastig. Kijk alleen maar de stijgende loonkosten, die hebben direct effect op de brutomarge. Norah is van oudsher een productiebedrijf met weinig tussenschakels, waardoor onze marge gelukkig gezond is.”
Ik maak me wel zorgen over alle faillissementen, want de buren in de winkelstraat zijn voor ons ook belangrijk
De uitdagende markt biedt ook kansen. Zo komen er steeds meer panden vrij en zorgen de marktomstandigheden voor een goede onderhandelingspositie. ,,Ik voorzie dat er een hausse aan lege panden komt. We betalen inmiddels een veel lagere huurprijs per vierkante meter ten opzichte van de contracten die al lopen. Daardoor kunnen we betere locaties in grotere steden huren, zoals in Maastricht. Dus deze tijd biedt kansen, maar je wilt ook niet dat er zoveel umfeld verdwijnt, dat je straks met een paar ondernemers in een verdere lege winkelstraat zit.”
Han Sterk is actief betrokken bij winkelgebieden
En daarom is hij actief betrokken bij de ontwikkelingen in de steden waar Norah winkels heeft of zou willen hebben. ,,We zijn bijvoorbeeld in gesprek met Hilversum en Sittard, waar we panden bekijken en bespreken waar het vestigingsklimaat voor retailers aan moet voldoen. Nog voordat we een winkel in die plaats hebben geopend.”
Er zit veel problematiek in de aanloopstraten en leegstand speelt een belangrijke rol. ,,In principe hebben we teveel winkelmeters in Nederland. Gemeenten moeten in samenspraak met alle belanghebbende partijen bepalen wat het kernwinkelgebied moet worden zodat de goede spelers in die straten kunnen worden gecentreerd.”
Lees ook: Duurzame pionier Mud Jeans wil verder groeien en de modebranche inspireren
Voor Norah ziet hij nog genoeg witte vlekken in Nederland. Er staan zo’n 30 locaties op zijn lijstje, waaronder de grote steden. In het eerste kwartaal van 2025 staan 3 winkelopeningen op de planning en in het twee kwartaal in elk geval 1. ,,We liggen op schema. Liever had ik meer huurcontracten met een handtekening gehad, zeker voor het tweede kwartaal. Maar het is lastig om geschikte panden te vinden. Door de nieuwe, duurzame verwarmingssystemen wordt de investering in een pand bijvoorbeeld steeds hoger, terwijl je er de winkel vaak niet eens warm genoeg mee krijgt. Retailers zouden eigenlijk eerder bij de bouw van winkelcentra betrokken moeten worden. Want als je voor zo’n duurzaam pand geen retailers kunt vinden die het rondgerekend krijgen, creëer je weer nieuwe leegstand.”
Behalve het openen van nieuwe winkels staat er in 2025 nog meer op de planning. Han somt op: ,,We gaan het nieuwe winkelconcept testen en gefaseerd uitrollen. En we zouden uiteindelijk ook meer winkels in België willen openen, waar nu nog twee winkels zijn. Verder komt er een rebranding aan, met onder andere een nieuw logo. We gaan samenwerken met een bekende Nederlander voor de najaarscollectie. En daarnaast zijn we heel druk met onze duurzaamheidspropositie. Dus ik denk dat we genoeg te doen hebben het komende jaar.”
Bekijk hier de voorwaarden.