Nieuws Actueel

Notarissen samen 50 jaar in het vak

Samen zitten ze 50 jaar in het vak. Dinand ter Braak (53) is 20 jaar notaris, Egbert Willems (63) 30 jaar. Ze zijn uitgegroeid tot bekende Almeloërs en goed ingevoerd in Nijverdal. Tubantia had een gesprek met de eigenaren van Ter Braak Willems Twentse Notarissen.

FERRY DE GOEIJEN | Foto Lenneke Lingmont 5 juli 2017

Notarissen foto LENNEKE LINGMONT

U werkt 20 jaar nauw samen. Heeft dat ook geleid tot een hechte vriendschap?

Dinand ter Braak: "Niet in de vorm dat we bij elkaar op de verjaardag komen."
Egbert Willems: "Maar dat heb ik ook met vorige compagnons nooit gedaan. We schelen tien jaar, waardoor er een generatie tussen zit. Bovendien zijn we heel verschillend. Juist dat maakt ons een goede combinatie in ons werk. Je moet geen klonen van elkaar zijn. Ik bewonder bijvoorbeeld hoe snel Dinand een netwerk opbouwt."
Ter Braak: "Terwijl Egbert weer de echte notaris is. Iemand die eveneens makkelijk contact legt, maar ook heel erg op de inhoud gericht is."

Hoe was de eerste ontmoeting?

Willems: "Dat was in 1991. Dinand kwam hier op gesprek, om kandidaat te worden. Ik had direct een goed gevoel bij hem."
Ter Braak: "Terwijl ik best gespannen was. M'n echtgenote was in verwachting van onze eerste, we woonden in Utrecht en waren daar gelukkig, maar dit was een mooie kans."

Lees ook: Geen veearts, maar notaris aan huis

Wat was uw meest memorabele klus?

Willems: "Dat was een familieruzie over de verdeling van het erfgoed. Dat liep al tien jaar toen de rechter mij de zaak toewees. Vervolgens ben ik er nog eens tien jaar mee bezig geweest. Dan merk je hoe verschillend mensen zijn."

Het vooroordeel is dat notaris een vrij saai beroep is. Is dat ook zo?

Willems: "Nee, juist door het vorige voorbeeld niet. Je komt telkens in andere situaties. Maar dat geldt ook voor een standaard notariële akte. Ook al doe je dat 1.000 keer, je krijgt 1.000 keer een enthousiast stel aan tafel met een compleet ander verhaal. Ja, dat vind ik mooi."

Lees ook: Bedrijfsopvolging kent ook een zachte kant

Behoort u als notaris nog steeds tot de notabelen en kijken mensen nog altijd tegen u op?

Ter Braak: "Bij de jongere generaties is dat niet meer zo. Wel houd je er rekening mee wat mensen van je verwachten. Mensen willen je zien als betrouwbaar, degelijk en integer. Daar pas je je gedrag op aan. Je kunt een biertje drinken, maar niet van de trap vallen, bij wijze van spreken. En soms merk je nog dat mensen zich verontschuldigen als ze in hun werkkleren binnenkomen. 'Maar dit is ook onze werkkleding', reageren we dan."

Jullie doen veel nevenactiviteiten. Is dat bedoeld voor jullie netwerk of zijn jullie echt zo betrokken?

Ter Braak: "Ik doe iets omdat ik het leuk vind om te doen, niet om daar zakelijk beter van te worden. Als dat gebeurt, is dat een gevolg."

Willems: "Als ik bij Heracles ben, dan is dat voor mijn netwerk. Terwijl Dinand daar juist weer is om een bestuurlijke functie te vervullen. Zo is het precies omgekeerd bij de Profronde van Almelo."

Al die nevenfuncties, is dat ook een gevolg van uw wat stoffig ogende vak?

Willems: "Daar zit een kern van waarheid in. Als je dit vak 30 jaar uitoefent, zoek je telkens naar uitdagingen. Soms vind je die buiten je werk."

Als u slechts één nevenfunctie kunt doen, welke kiest u dan?

Ter Braak: "M'n bestuursfunctie bij Heracles. Zonder meer. Ik houd van voetbal. Die emotie is prachtig."

Willems: "De Profronde. Daar heb ik, in m'n tijd als voorzitter, al ontzettend van genoten. En nog steeds als lid van de sponsorcommissie."

U bent een drukbezet man met al die nevenactiviteiten, meneer Willems. Heeft u nog wel tijd om te werken?

Willems: "Ik heb het geluk dat ik zonder veel slaap kan. Afgelopen weekeinde ben ik met vrienden wezen fietsen op Mallorca. Dan slaap ik 's nachts vijf uur en ben ik de volgende dag weer fris. Zo combineer ik mijn privéleven en mijn werk ook met mijn activiteiten."

U bent al geruime tijd vicevoorzitter bij Heracles, meneer Ter Braak. Waarom bent u niet de opvolger van Jan Smit geworden?

Ter Braak: "Omdat ik dat niet wil. Ik ben tevreden met de functie die ik nu heb, die van vicevoorzitter. Ik heb een leuke portefeuille, met supporters, sponsors en veiligheid. Daarbij wil ik dit nog een paar jaar doen. Een voorzitter ligt veel meer onder het vergrootglas."

Staan er nog dingen op uw wensenlijstje?

Ter Braak: "Ik ben, zoals het nu gaat, volstrekt gelukkig."

Willems: "Ik ben nu 63 en hoop, zodra ik stop, dat alles goed geregeld is qua opvolging. Dat hebben we nu aardig in beeld, maar er kan zoveel gebeuren. De zaak goed achterlaten, dat vind ik belangrijk."

Egbert Willems

Runt vestiging Almelo.

Daarnaast: penningmeester Stichting Roggekamp Peitsch Fonds, voorzitter Historisch Festival Almelo, voorzitter stichting tot behoud Monumentale Tribune Heracles 1924, penningmeester Bomenstad Almelo, sponsorcommissie en ex-voorzitter Profronde Almelo, vertrouwensnotaris.

Dinand ter Braak

Runt vestiging Nijverdal.

Daarnaast: vice-voorzitter Heracles Almelo, voorzitter Ondernemend Hellendoorn, bestuurslid Businessclub Hellendoorn Nijverdal, bestuurslid Stichting Oude Kerk.

Ik ben nu 63 en hoop, zodra ik stop, dat alles goed geregeld is qua opvolging

Egbert Willems, notaris