Nieuws Actueel

Old Scuola opent 'pizzahoofdkantoor' in Rotterdam

Een archeoloog en een bouwkundig ingenieur kopen een pizzaoven. Het begin van een slechte mop? Nee, het is het succesverhaal van Old Scuola.

Jasper Monster | Foto: Marco de Swart 6 december 2016

Old scuola Rotterdam

We wilden gewoon een leuke zomer hebben, maar het is een beetje uit de klauwen gelopen." Het is begin 2012 als Rotterdammers Marco Zander (33) en Daniel van der Stel (26) na een avond werken in een Siciliaans restaurant in Rozenburg besluiten een nieuw avontuur aan te gaan. ,,Daar zat geen idee achter, het was lang leve de lol", zegt Zander tegen het AD. ,,Ik werkte als archeoloog in Oldenzaal en zag een zomer vol gekkigheid wel zitten."

Een dag later koopt het tweetal een pizzaoven en een paar weken daarna maken ze hun festivaldebuut op de Swan Market in Rotterdam. ,,De mensen waren zo enthousiast dat we dachten: we doen nog twee festivals", zegt Van der Stel, toen net afgestudeerd als bouwkundig ingenieur. ,,Dat waren fantastische, maar ook leerzame dagen. We kwamen erachter dat het niet handig is als om half zeven je pizza's op zijn en je te dronken bent om nog een fatsoenlijke pizza te kunnen bakken.''

Veertig man personeel

Het laatste festival van die zomer komt volgens Van der Stel de grote ommekeer. ,,Toen zagen we: dit moet anders. Er was alleen slecht eten te koop van grote cateraars, foodtrucks bestonden nog niet of nauwelijks. Lekker arrogant dachten we: dit kunnen wij veel beter." De hele winter klust het tweetal aan een grotere aanhanger met een nieuwe oven. Op de laatste editie van Koninginnedag debuteert 'Old Scuola 2.0'. ,,Een week later werden we gebeld. Of we op Pinkpop wilden staan. Vanaf toen ging het los en drie jaar later staan we in topweekenden op acht verschillende locaties door heel de Benelux met in totaal veertig man personeel."

Pizzarestaurant

Maar het bakken van honderden pizza's per dag op een festival geeft toch niet genoeg voldoening. Het is tijd voor iets nieuws. ,,Wij willen de perfecte pizza bakken, dat is de reden dat we dit avontuur zijn begonnen. Op een festival waar 150 man in de rij staan gaat dat niet. Daarom wilden we een volgende stap maken."

Eind maart gaat de zoektocht naar de ultieme pizza verder. Dan opent het tweetal, als alles volgens plan verloopt, een restaurant in het centrum van Rotterdam. ,,Het is ons hoofdkantoor in de vorm van een pizzarestaurant. Alle voorbereidingen voor de festivals en de catering verplaatsen we hier namelijk naartoe." De keuze om meer dan een restaurant te zijn, wordt niet door iedereen begrepen. ,,Je moet zoveel mogelijk tafels neerzetten en voor de rest niets, zeggen kenners dan. Maar het gaat ons er niet om het maximale te verdienen, het gaat ons om de pizza's en de beleving. Mensen moeten met bloem aan hun schoenen naar huis."

Lamborghini onder de pizzaovens

In nog geen vijf jaar van een aanhanger met goedkope oven naar een eigen restaurant met naar eigen zeggen 'de Lamborghini onder de pizzaovens'. Het is hard gegaan met Old Scuola, maar het plezier uit de begintijd is nooit verdwenen.

,,Natuurlijk is de opening van het restaurant spannend. Maar wij hebben geen investeerders of andere verplichtingen, voor dit geld hebben we al die tijd keihard gewerkt. Lukt het niet, werken we ons weer een jaar het snot voor de ogen, geen probleem. Maar we zullen altijd pizza's blijven bakken, dat is het leukste om te doen."