Nieuws Actueel

De laatste avond van ondernemer Koen Everink

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 29-jarige Mark de J. van moord dan wel doodslag op miljonair Koen Everink. Zaterdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris met het verzoek hem langer vast te houden, meldt het AD.

Victor Schildkamp en Koen Voskuil 28 maart 2016

Everink laatste dagen

Mark de J. werd donderdagmorgen gearresteerd op Schiphol toen hij terugkwam van een trip naar Amerika, waar de Rotterdamse tenniscoach Robin Haase begeleidde. Tot nu toe werd hij alleen verdacht van 'betrokkenheid bij de dood van Everink'. Maar het OM denkt nu dat hij Everink ook zelf om het leven heeft gebracht. Er zijn geen andere verdachten in beeld.

Koen Everink werd 4 maart 's ochtends dood gevonden in de keuken van zijn villa in Bilthoven. Hij was meerdere malen gestoken met een mes. Hij is hoogstwaarschijnlijk de avond ervoor na een paar uur voetbalkijken met De J. al om het leven gebracht.

BekendenBekenden van Everink verklaarden na zijn dood dat hij op de avond van 3 maart met meerdere vrienden naar Feyenoord-AZ heeft gekeken. Zij zouden bij het vertrek buiten verdachte personen hebben gezien, maar het lijkt erop dat die verklaring alleen van De J. komt.

Diezelfde bekenden zeggen nu te hebben vernomen dat De J. de enige was die samen met Koen Everink naar de wedstrijd keek. Dat maakt De J. de laatste die bij hem aanwezig was in de woning.

De tenniscoach meldde zich de ochtend dat Everink dood was gevonden zelf bij de politie om te getuigen. Hij zou zijn telefoon al hebben moeten achterlaten voor onderzoek, maar mocht nog wel op reis met toptennisser Robin Haase.

PokerwereldBij terugkomst in Nederland werd hij echter meteen ingerekend. "Hij heeft wat uit te leggen", zegt politiewoordvoerder Bernhard Jens. "We willen zijn verklaring over wie er wel en niet op bezoek was bij Everink vergelijken met de verklaringen van anderen." Het OM wil nog niets loslaten over een mogelijk motief, ook niet of geld een rol gespeeld zou kunnen hebben.

Mark de J. was tot voor kort actief in de online pokerwereld. Het lijkt erop dat hij om grote bedragen speelde. Op een pokerforum bood hij grote geldbedragen aan die hij wilde omruilen in een andere elektronische munteenheid.

Er bestaan verschillende elektronische portemonnees, zoals Skrill en Neteller, waarmee online betaald kan worden. Het afgelopen jaar probeerde De J. grote bedragen om te ruilen, van soms 10.000 tot 30.000 dollar per keer. Meestal wilde hij Skrill- of Netellertegoeden omruilen voor een tegoed bij pokersite Pokerstars.

Ook Koen Everink waagde geregeld een gokje, zeggen zijn beste vrienden, maar in Holland Casino en niet online. Vlak voor de moord zou hij nog 25.000 euro hebben gewonnen.