Nieuws Actueel

Onder half miljoen werklozen geen monteur voor bedrijf uit Almelo

Almelose bedrijf legt lat laag voor nieuwe monteur maar onder duizenden werkzoekenden in kaartenbak blijkbaar niemand te vinden. Dat schrijft Tubantia.

Bert Hellegers 19 mei 2017

TVA Servicecenter Yvonne Koolhaas Almelo

Yvonne Koolhaas snapt het niet. Ze zoekt voor haar TVA Servicecenter in Almelo een monteur, maar het UWV heeft haar laten weten geen enkele kandidaat in de kaartenbak te hebben. Haar ergernis uitte ze gisteren op twitter, naar aanleiding van de jongste werkloosheidscijfers. "Eigenlijk te gek voor woorden. 456.000 mensen zonder werk en niet een medewerker voor TVA in Almelo. Kom op UWV, ik daag u uit!"

Geen kandidaat

Koolhaas richt zich sinds een jaar of dertig met haar servicecenter op reparaties van tv's en wasmachines bij particulieren en bedrijven. TVA telt vijftien medewerkers waarvan vijf monteurs in vaste dienst zijn. "We hebben UWV laten weten een nieuwe monteur te kunnen gebruiken, maar kregen na twee weken de melding dat ze niemand hebben."

Lat ligt laag

Terwijl bij het UWV in Twente momenteel 15.546 werklozen met een uitkering staan ingeschreven. "Daar moet toch wel iemand tussen zitten die een leuke baan met veel vrijheid wil?", vraagt de 57-jarige onderneemster zich verbaasd af. "Helemaal omdat we alleen een rijbewijs eisen en dat de persoon een beetje representatief is. De opleiding verzorgen we zelf. We leggen de lat bewust laag om iedereen een kans te geven. Jong of oud, man of vrouw, wel of niet een afgeronde opleiding; dat maakt niks uit."

Uitdaging

Het UWV laat bij monde van woordvoerster Joyce van Onzenoort weten de uitdaging aan te gaan. "We willen zo snel mogelijk alsnog met kandidaten komen. Zullen in bijeenkomsten met werkzoekenden ook speciaal op deze vacature wijzen." Waarom het tot dusver niet is gelukt, kan ze niet verklaren. "Wel is het zo dat ik heb begrepen dat het in de melding van TVA niet alleen ging om een rijbewijs en representatief zijn, maar ook dat technische vaardigheden nodig zijn."

Lees ook: Zo trek je de juiste medewerkers aan én behoud je ze

Zelf zoeken

Volgens Koolhaas zou de kaartenbak van UWV sneller leegstromen als ondernemers met vacatures er zelf in op zoek kunnen naar kandidaten. Die mogelijkheid bestaat echter al enige tijd, reageert Van Onzenoort. "Via Werk.nl kunnen werkgevers zelf 450.000 cv's bekijken."

We leggen de lat bewust laag om iedereen een kans te geven

Yvonne Koolhaas, TVA Servicecenter