Nieuws Actueel

Ondernemer blij met berechting horeca-broers

Rik Sneijder 29 januari 2016

Horecakroegbier1065

De Alphense horeca-ondernemer Erik de Groot is blij dat zijn plaaggeesten voor de rechter staan. Tegen de frauderende horeca-broers Den B. zijn celstraffen geëist, meldt het AD.

De Groot is tevreden over de eisen die het Openbaar Ministerie heeft gesteld. "Die zijn wel fors hoor. Ik ben er blij mee. Er zijn altijd mensen geweest die zeiden dat ik er zelf een zooitje van had gemaakt. Nu blijkt wel dat dat niet het geval is geweest. Het is ook persoonlijke genoegdoening."

Het OM eist celstraffen van vijf en drie jaar tegen de broers Den B. uit Epe vanwege oplichting van niet alleen de horecazaken maar ook van de ABN Amrobank voor ruim 11 miljoen euro. De broers stonden voor de rechtbank in Zutphen na een jarenlang onderzoek naar de oplichting. De officier van justitie noemde het 'oplichting in zijn puurste vorm', vooral door hun 'gewiekstheid'. De Den B's zouden bewust rekeningen hebben geopend bij ABN Amro om met behulp van incasso's niet-bestaand geld rond te pompen. Dat werd volgens de officier van justitie gebruikt om hun horeca-imperium overeind te houden.

Zo zouden de broers ook tijdens de economische crisis als succesvol ondernemer te boek staan. Onder het concern vielen horecaketens als Papa Beer en De Vier Jaargetijden. John den B. (eis vijf jaar) wordt naast deze oplichting ook verdacht van belastingfraude en faillissementsfraude. Tegen Hans den B. is drie jaar cel geëist. De rechtbank doet over zes weken uitspraak. (UPDATE: Hans den B. is vrijgesproken.)

De Groot was vier jaar geleden eigenaar van Funfood, de exploitant van grand café De Zaak aan het Rijnplein. Hij huurde het cafépand via de Epese broers John en Hans van bierbrouwerij Grolsch. Deze broers golden als tussenpersonen, die voor de brouwer de huurpenningen inden. Het tweetal hoorde vervolgens de huur af te dragen aan Grolsch, maar daar ging het faliekant mis. Die afdrachten hebben namelijk vrijwel nooit plaatsgevonden. De broers hadden de huurgelden achterover gedrukt.

Failliet laten verklaren

De bierbrouwer had daardoor onvoldoende geld ontvangen en verhaalde de schade op de Alphense horecaman, omdat bij de gebroeders uit Epe niets meer te halen bleek. Zij hadden zichzelf failliet laten verklaren. Grolsch zou 7,5 ton van De Groot willen hebben voor een doorstart van De Zaak. "Zo'n bedrag had ik helemaal niet. En bovendien was ik al voor een kleine twee miljoen euro het schip in gegaan. Dan had ik ook dat bedrag nog moeten ophoesten. Echt niet.''

Spijt als haren op z'n hoofd heeft hij dat hij in 2005 met de gebroeders in zee is gegaan. "Ik ben alles kwijtgeraakt. Of ik er ooit iets van terugzie, weet ik niet. Dat betwijfel ik. Uiteraard ga ik weer brieven schrijven. Vergeet niet dat ik niet de enige gedupeerde ben. Ik kom onder aan de stapel schuldeisers te liggen."