Nieuws Actueel

Ondernemer brengt lokale groenten naar de grote stad

MALOU SEIJDEL 8 februari 2016

Groente lekker nassuh streekproducten

In een tuktuk rijdt Liselotte Bredius langs boerenbedrijven in de regio. Ze verzamelt spruitjes, kool en appels, die Hagenaars op woensdag kunnen ophalen in de Witte de Withstraat. Dat schrijf het AD dit weekend.

Lekkernassûh is in korte tijd uitgegroeid van een Haags experiment naar een succesvolle organisatie. Zo'n 1,5 jaar geleden begon Liselotte Bredius, voorzitter van stichting Lokaal Voedsel Den Haag, samen met vrienden met de verkoop van biologische groente- en fruitpakketten. Nu staan wekelijks zo'n 120 Hagenaars voor de lokale producten in de rij.

Anti-kraak"Iedere woensdag vanaf 16.00 uur komen ze met hun kratjes, manden en tassen naar de 'groentemarkt' in ons anti-kraakpand in het Zeeheldenkwartier", vertelt Bredius. "We laten ze hun pakketten zélf samenstellen: dat scheelt ons tijd én verpakkingsmateriaal. Bovendien hoeft op deze manier niemand iets mee naar huis te nemen wat hij of zij niet lust."

Spruitjes van BoereGoed in De Lier, aardbeien uit moestuin Pluk Den Haag en appels van Hoeve Biesland in Delfgauw: alle producten komen van boerenbedrijven of uit tuinen in de regio. "Voor 12 euro kunnen liefhebbers negen verschillende groenten ophalen: ruim voldoende voor vijf tweepersoons-maaltijden", zegt Bredius. "De 'producten van de week' plaatsen we van tevoren op Facebook."

GezelligheidBredius en haar collega's zorgen bovendien dat er iedere woensdagavond wat lekkers en gezonds te eten is in de Witte de Withstraat. "Sommige buurtgenoten komen niet eens om groenten en fruit op te halen, maar voor de gezelligheid. We regelen muziek, er is een tafeltennistafel, en er kan dus lekker gegeten worden."

De Haagse is met de gemeente in gesprek over de mogelijkheid om van het anti-kraakpand een kooplocatie te maken. "Het zou mooi zijn als het pand een echt 'huis van de buurt,' kan worden, waar behalve de Lekkernassûh-markt, nog meer activiteiten kunnen worden georganiseerd", aldus Bredius.