Zijn eigen horecaconcept, De Bakkerswinkel, is ook nog steeds in ontwikkeling. Onlangs lanceerde Hekker weer een nieuw idee. Onder de noemer 'Op de Planken' eten gasten met hun handen en delen zij verschillende brood-, vlees-, vis-, groente- en zuivelproducten met elkaar. Het doel? Mensen met elkaar verbinden.
Hekker: ,,Op deze manier verbindt eten mensen. En er wordt positief op gereageerd. Mensen waarderen de eenvoud en worden er blij van. Mijn moeder zei niet voor niets altijd: 'Eenvoud is wat een mensch gelukkig maakt'.''
Lees ook: Nooit meer in de rij bij online Wereldbakker Wijnand uit Laren
Afgaan op gevoel en gebruik maken van je verstand
Als ondernemer heeft Piet Hekker een duidelijke visie. Maar persoonlijk is hij iemand die het leven neemt zoals het komt. En er is nogal iets langsgekomen in zijn turbulente leven.
Hekker deed de bakkersopleiding, de hotelvakschool én de kappersacademie. In zijn carrière als kapper/stylist kreeg hij de kans veel te reizen. Hij zag veel van de wereld in die tijd. Maar na tien jaar gewoond te hebben in Londen, Barcelona en Rome keerde hij in de jaren '80 terug naar de Dorpsstraat in Zoetermeer. ,,Ik wilde onderdeel zijn van een stad in beweging en een plek creëren waar mensen zich op hun gemak zouden voelen, echt 'thuis' zouden komen.'' Die wens kwam tot uiting in proefprojecten als de 'Twenties', 'Nineties' en later ook in De Bakkerswinkel. ,,Ik probeer altijd in uitdagingen te denken en mijn hart te laten spreken. Afgaan op je gevoel én gebruik maken van je verstand. Daar houd ik van."
Die instelling leidde tot het unieke concept van De Bakkerswinkel. Je kunt er terecht voor een ontbijt of lunch in huiselijke sfeer. Lekker wakker worden in de 'huiskamer' van De Bakkerswinkel met de ochtendkrant, een kop thee en een croissant met jam. Huisgemaakt, want ambachtelijke, biologische producten hebben hier voorrang. Niet voor niets is De Bakkerswinkel voor veel buurtbewoners in Zoetermeer een goed begin van de dag.
Meer Bakkerswinkel-filialen in Nederland
En het concept sloeg aan. Er volgden meer Bakkerswinkels, onder andere eentje in de Warmoesstraat in Amsterdam. Hekker: ,,Voor mij was dat spannend, maar tegelijkertijd wist ik zeker dat ik wilde laten zien dat 'kwaliteit' thuishoort in een binnenstad. Juist zo'n kwetsbaar gebied biedt kansen. Die wilde ik tonen door er een filiaal van De Bakkerswinkel te openen. Als je onderscheidend bent, creëer je je eigen publiek.''
Het werkte, ook in de hectische Warmoesstraat. En toen kwamen er ook winkels in Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Steeds diende De Bakkerswinkel in Zoetermeer als voorbeeld. Want in Zoetermeer is Piet Hekker zelf thuis.
Wijze leerschool
Dat de Zoetermeerse ondernemer zo succesvol zou worden, stond niet van meet af aan vast. Vader Hekker had graag gezien dat Piet in de bakkerij kwam werken, maar zijn moeder zag dat Piet andere paden wilde volgen. ,,Zij zag wat ik als kind echt nodig had, zag dat ik de wereld in wilde. Ze gaf me alle ruimte en bracht me veel besef en levenswijsheid bij. Toen ik naar de kappersacademie wilde, vond mijn vader dat niets, maar mijn moeder zag dat ik dat écht wilde. Maar voor wat, hoort wat. Ik moest wel elke morgen tussen 06.00 en 08.00 uur in de bakkerij hazelnootgebak maken. Achteraf gezien vind ik dat een wijze leerschool."
De vele reizen die Hekker als kapper maakte, bleken in zijn latere leven als ondernemer van onschatbare waarde. ,,Als je in de modewereld zit, kijk je op straat naar wat je ziet en wat mensen beweegt. Dat beeld vertaal je naar iets wat je gaat vormgeven. Eigenlijk ben ik van alles wat, en tegelijkertijd weet ik helemaal niets. Dat vind ik prettig om van mijzelf te zeggen. Ik werk samen met bekende architecten als Koen van Velsen, eetontwerper Marije Vogels en ontwerper Piet Hein Eek. Mensen van wie ik weet dat we veel van elkaar leren."
De Bakkerswinkel als sterk merk
Dat mensen De Bakkerswinkel zien als een sterk merk komt volgens hem omdat mensen zich er veilig voelen en zien dat het niet gaat om een surrogaat of iets 'gemaakts'. ,,Ik heb er mijn hele gevoel ingestoken. Het moest echte romantiek zijn.''
Over gevoel kan Piet Hekker goed praten. Zijn partner Tony de Jong, met wie hij het grootste gedeelte van zijn leven deelde, is onlangs overleden. Na zijn moeder, was het later Tony die hem alle ruimte en vrijheid gaf om zich verder te ontwikkelen en nieuwe ideeën te ontplooien.
De laatste jaren besteedde Hekker veel tijd aan de verzorging van zijn partner. Toen hij na het overlijden van Tony samen met zus Mieke en vriendin Roos een reis maakte langs bekende bestemmingen om zichzelf de rust te gunnen die hij nodig had, werd het nummer N'Oubliez Jamais van Joe Cocker vaak gedraaid.
Openstaan voor nieuwe ideeen
,,Dat voelde als een warme, vaderlijke omarming op de momenten dat ik het nodig had." Het lied vertelt het verhaal van een oudere generatie die op eigen wijze geniet en een jongere generatie die nieuwe tijden aankondigt. Zo ziet Piet Hekker het leven ook. ,,Behoud wat goed is, maar sta ook open voor nieuwe ideeën die zich buiten ontwikkelen. Je bent nooit uitgeleerd. Inspireer elkaar en deel ideeën. Want samen maken mensen hun stad."
Laat maar zien wat wij als Zoetermeerse horeca te bieden hebben