Nieuws Actueel

Ondernemer Won Yip heeft straks niet meer 'de duurste'

Het toppunt van luxe: Amsterdam krijgt een penthouse van 25 miljoen euro op de Dam, meldt Het Parool.

Lex Boon | Foto's Chirstie's 14 mei 2016

Won yip duurste appartement amsterdam

"Vergelijk het met een boot. Als je er een koopt, ben je trots op het bezit, maar er vaart altijd ergens een grotere." Horecaondernemer Won Yip kan er niet mee zitten dat hij straks niet meer bekendstaat als eigenaar van het duurste appartement in het land.

Begin dit jaar kocht hij voor 'heel veel geld' - naar verluidt 16 miljoen euro - een penthouse van 1440 vierkante meter in de in aanbouw zijnde Pontsteiger. Maar gisteren kondigde de verkoop aan van veertien luxe appartementen aan de Dam. Vraagprijs voor het grootste penthouse (1230 vierkante meter): 25 miljoen. Een bedrag waarmee je ook in één keer alle zes de duurste huizen die op dit moment op Funda staan, kunt kopen.

De appartementen komen in het oude hoofdkantoor van Verwelius Bouw, pal naast de Bijenkorf en toevallig boven Majestic en Europub - twee van de cafés van het imperium van Yip. Architect Cees Dam heeft voor zijn pand - uit 1991 - een compleet nieuwe gevel ontworpen. Ook komt er een extra penthouseverdieping op het dak, waardoor er plafonds van vier meter hoog en een riant dakterras ontstaan.

PrivébutlersDe verkoop van Dam3 - zoals het project heet - gaat volgende week van start. Leslie de Ruiter, die namens Christie's International Real Estate de verkoop verzorgt, vermoedt dat er vooral veel interesse zal zijn vanuit het buitenland. Dat komt vooral door de 'vijfsterrenresidentieservice' die met Krasnapolsky wordt aangeboden. "Bewoners kunnen gebruikmaken van valetparking, privébutlers, catering en conciërges. Een beproefd concept in het buitenland."

Dat betekent volgens De Ruiter ook dat de duurste appartementen niet altijd bewoond zullen zijn. "In dit segment heb je te maken met mensen die hard werken, veel op reis zijn en meerdere appartementen bezitten. Zij zullen dus echt niet dagelijks in Amsterdam zijn."

Alleen: als je 25 miljoen hebt te besteden aan een pied-à-terre, waarom zou je dan op de Dam willen wonen? Won Yip, die zelf ook in een appartement aan de Dam woont, vindt het een lastige zaak. "Stel je voor: je komt aanrijden op de drukke Dam. Dan staan er een paar taxi's in de weg. Moet je eerst nog even wachten op de valetparking, want die staan echt niet 24 uur per dag buiten, waarna je dure auto vervolgens in een openbare garage wordt gezet."

AlternatiefHij moet ook nog maar zien of iemand de vraagprijs gaat betalen. "Met de afbouw erbij zit je al snel op 30 miljoen. Met zo'n bedrag is Amsterdam geen goedkoop alternatief meer voor Londen of Parijs. Kopers kijken daar ook naar."

De Ruiter heeft goede hoop op een voorspoedige verkoop, een fase die hij na de zomer hoopt af te ronden. De bouw moet eind dit jaar beginnen, waarna de panden eind 2017 kunnen worden opgeleverd.

Won Yip hoopt van harte dat het lukt. "Het is goed voor de waardebepaling van de Dam. En bovendien een teken dat ik de Pontsteiger niet te duur heb gekocht. Mijn appartement is nu al in waarde gestegen."