Nieuws Actueel

Ondernemers lopen tegen maximum TVL aan

Steeds meer ondernemers kunnen geen aanspraak meer maken op TVL-steun, meldt BNR na een rondgang onder brancheverenigingen. De Europese Unie heeft een maximumbedrag van 1,8 miljoen euro gesteld als tegemoetkoming voor de vaste lasten. Vooral grote winkelketens, horeca-toeleveranciers, touringcarbedrijven en horeca-ondernemers met meerdere bedrijven zitten aan dat plafond, bevestigen brancheverenigingen voor werkgevers en ondernemers VNO-NCW en ONL.

Van onze redactie 16 augustus 2021

TVL loonsteun bedrijven corona maatregelen maximum horeca toerisme reisbranche ONL

Fototekst

Ondernemersvereniging Ondernemend Nederland (ONL) heeft al bij het kabinet aan de bel getrokken, stelt relatiemanager Frederique Biesheuvel van ONL tegenover BNR. ,,Het zijn vaak bedrijven met veel bedrijfsactiviteit in één concern, met veel medewerkers en dus veel vaste lasten. Daardoor zitten zij al snel aan dat plafond."

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag gaf demissionair premier Mark Rutte aan ondernemers te blijven steunen, en volgens Biesheuvel moet hij deze belofte wel waarmaken. De belangrijkste steunmaatregelen van de overheid stoppen aan het einde van het derde kwartaal van 2021.

174 grote bedrijven deden beroep op TVL

De TVL is één van de belangrijkste steunmaatregelen die het kabinet in het leven heeft geroepen om bedrijven overeind te houden in de coronacrisis. Door de strenge coronaregels die de afgelopen tijd golden, moesten veel ondernemers hun deuren sluiten of konden ze minder omzet draaien.

Dit jaar komen naast mkb-bedrijven ook grote bedrijven in aanmerking voor de steunmaatregel. Voor het eerste kwartaal deden 174 grote bedrijven een beroep op de TVL. Daaronder vallen ondernemingen met meer dan 250 voltijdswerknemers of meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar. Als voorwaarde geldt dat het bedrijf minimaal 30 procent omzetverlies heeft in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019.

Lees ook: Datum aanvraag definitieve berekening nadert: 'Deel horeca loopt risico op terugbetaling NOW'

Het maximale subsidiebedrag was in het eerste kwartaal 600.000 euro en in het tweede kwartaal 1,2 miljoen euro. Daarmee zitten bedrijven halverwege het jaar al aan het Europees gesteld maximum. Ondernemingen die al 1,8 miljoen euro aan TVL hebben ontvangen, moeten gebruikmaken van hun eigen reserves. ,,Als die er al zijn dan is dit wel minimaal", aldus Biesheuvel.

INretail: steunmaatregel opgesteld onder ander wetsartikel

Udo Delfgou, directeur van winkeliersbrancheorganisaties INretail, zegt dat hij dit probleem al zag aankomen. ,,Daarom hebben we in samenwerking met het kabinet een steunmaatregel opgesteld die onder een ander wetsartikel valt", zegt hij.

Zo hadden grote winkelbedrijven zoals HEMA en Jeans Centre meer steun kunnen krijgen. "Deze maatregel is uiteindelijk gesneuveld en we weten niet waarom."

Coronamaatregelen voor horeca- en festivalondernemers tot en met 19 december van kracht

Veel ondernemers keken vol spanning uit naar de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op vrijdag 13 augustus. Met name festivalorganisatoren en horeca-ondernemers hoopten op versoepeling van de maatregelen.

Die zijn echter verlengd tot en met 19 september. In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten. Ook de coronamaatregelen voor evenementen werden verlengd. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september.

Lees ook: Dit betekenen de nieuwe corona-maatregelen voor festivals, horeca en andere ondernemers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws