Nieuws Actueel

Ondernemers huiverig voor migrantenhotel Oosterhout

Komt er een migrantenhotel voor Oost-Europese werknemers aan de Beneluxweg in Oosterhout? Of gaat het om 'een proefballonnetje' van de nieuwe eigenaren? Dat schrijft BN DeStem.

Rob Musters | Foto: ANP 9 februari 2017

Van der Valk hotel Oosterhout

Ondernemers in de nabije omgeving van het oude kantoorpand van ingenieursbureau Oranjewoud vrezen dat de nieuwe eigenaar, Van der Valk Investments, het gebouw laat ombouwen tot migrantenhotel.

Gedeeltelijke hotelfunctie

Bart de Wijs, die namens tien ondernemers van de Beneluxweg spreekt, is bezorgd. ,,We hebben hier al genoeg ellende met afval en drugsoverlast." Volgens de gemeentewoordvoerder hebben de eigenaren aangegeven dat ze in het pand een gedeeltelijke hotelfunctie voor buitenlandse werknemers overwegen, maar volgens de gemeente 'staat het bestemmingsplan geen hotelfunctie toe'.

Geheimzinnige sloopwerkzaamheden

De Wijs: ,,Wij vrezen toch dat Van der Valk dit probeert door te drukken. Het is vreemd dat er al twee maanden 's nachts sloopwerkzaamheden in het pand worden uitgevoerd. Puin wordt 's nachts via stortkokers in containers gegooid. Moet het soms geheim blijven? Worden we straks voor voldongen feiten geplaatst als ineens blijkt dat het bestemmingsplan is gewijzigd?", vraagt De Wijs zich af. Ook de ondernemers op bedrijventerrein Hoevestein zitten niet op een migrantenhotel te wachten. Jacqueline Boot: ,,Onze bedrijven zitten daar vlakbij. Als daar honderden arbeidsmigranten wonen, gaan ze 's avonds door de buurt lopen. Daar zijn we niet blij mee."

Geen concrete plannen

Volgens de gemeentewoordvoerder liggen er geen concrete plannen. Er is wel een gesprek met de nieuwe eigenaren gevoerd. ,,In een oriënterend gesprek met de gemeente op 21 december 2016 is door de nieuwe eigenaren de optie van een gedeeltelijke hotelfunctie voor buitenlandse werknemers op tafel gelegd. Wij zien dat als een proefballonnetje. Daarom hebben we dat ook niet naar buiten gebracht. De eigenaren willen het pand deels als kantoor in gebruik nemen. De werkzaamheden in het pand phebben daar mogelijk mee te maken , maar dat zou je aan de eigenaar zelf moeten vragen."

Dat is lastig, de bedrijfstelefoon van Van der Valk is geblokkeerd. Ook het e-mailadres werkt niet.

Bestemmingsplan wijzigen

Het wijzigen van een bestemmingsplan gaat niet zomaar. ,,Bestemmingsplannen kunnen gewijzigd worden, maar dat moet via college en gemeenteraad. Er ligt geen aanvraag voor een migrantenhotel en zo'n aanvraag is er in het verleden ook nooit geweest. Dus college en gemeenteraad kunnen er nog geen standpunt over bepalen. Laat staan dat er al een vergunning voor zou zijn", zo stelt de gemeentewoordvoerder.

In november 2016 nam Gr8 Investments, de investeringsmaatschappij van Martien Heinrichs en Bob en Bas van den Nieuwenhuijzen, voor 22,7 miljoen euro tientallen AC Restaurants en hotels langs snelwegen over.

Gerelateerde artikelen

Van der Valk begint nieuwe keten zonder toekanVan der Valk 2.0: hip, luxer en voor ieder een fijne plekVan der Valk verovert Europa: het ei van de toekan