Nieuws Actueel

Ondernemers in conflict met gemeente Den Bosch

Heeft de gemeente Den Bosch onterechte steun gegeven aan de investeerder van het centrumplan in Rosmalen? Daarover buigt de Raad van State zich de komende maanden. Gisteren stonden zeventien ondernemers in Den Haag tegenover de gemeente, die ze beschuldigen van het verlenen van staatssteun aan Forum Invest, meldt het Brabants Dagblad.

Van onze redactie 22 september 2016

Gemeente den bosch centrum rosmalen 1

Forum heeft de grond in 2013 voor 6,7 miljoen euro verkocht aan de gemeente Den Bosch. De gemeente beloofde de grond op eigen kosten bouwrijp te maken en terug te verkopen aan Forum voor 2,2 miljoen euro. Overduidelijk staatsteun voor een project dat anders financieel niet haalbaar is, zegt advocaat Ivo Roorda.

Nieuwe taxatie

Er komt een nieuwe taxatie die aan de wettelijke eisen voldoet, reageerde gemeentewoordvoerder G. Christophe gisteren. Die moet een marktconforme prijs opleveren. Roorda vroeg waarom er niet nu al getaxeerd is. "Als er zes miljoen euro uitkomt zal Forum 'nee' zeggen omdat het project dan te duur voor ze wordt. Bij uitvoering van het plan mag de burger van Den Bosch dan het verschil bijbetalen."

7 miljoen door parkeren

Het stadsbestuur heeft ook zeven miljoen euro uit het gemeentelijke Structuurfonds gehaald en twee miljoen euro uit het kredietfonds voor de openbare ruimte. Beide bedragen zijn bestemd om het tekort van het plan af te dekken. De gemeente legde de Raad van State uit dat zeven miljoen moet worden bijgepast omdat de voorspelde inkomsten uit betaald parkeren te optimistisch zijn geweest. De zeven miljoen komen voor rekening van de gemeente. Het is niet zo dat die betaald worden aan Forum, zei Christophe. Verder stelt het gemeentebestuur dat de stad kosten voor eigen rekening mag nemen om de openbare ruimte op te krikken. Zeker in het verloederde stadsdeel.

Raad van State

De Raad van State moet onderzoeken of de zeventien protesterende ondernemers wel over verboden staatssteun mogen klagen. De staatssteunregeling is bedoeld om concurrerende projectontwikkelaars die ook een centrumplan in Rosmalen willen realiseren niet oneerlijk te beconcurreren. "Wie van uw cliënten had het plan van Forum ook willen uitvoeren?", vroeg staatsraad Dik van den Broek. Roorda wees er drie aan. Forum reageerde daar met ongeloof op, want het plan wordt juist fel bestreden.

Angst voor leegloop

De zeventien vastgoedbezitters pleiten voor een kleiner plan, omdat ze bang zijn dat het bestaande centrum leegloopt. Ook daarover zal de Raad van State zich uitspreken, omdat het rechtscollege ook onderzoekt of er behoefte is aan deze nieuwe stedelijke ontwikkeling.

Europese Commissie

Deze week werd bekend dat hun advocaat Roorda ook een klacht heeft ingediend bij de Europese Commissie over een gemeentelijke bijdrage.

Gerelateerde artikelen:'Vrees voor winkelsluitingen bij komst megabouwmarkt ongegrond'