Nieuws Actueel

Ondernemers in huurconflict in Eemhaven

Leo de Vries | Foto: AD 3 februari 2016

Eemhaven Saffraan Huurconflict

De vier ondernemers in de Eemhaven vinden de jaarlijkse huur van ruim 10.000 tot 15.000 euro veel te gortig, bericht het AD. Zelfs na een neerwaartse bijstelling behoort de Amersfoortse huurprijs tot de hoogste in Nederland.

Vorig jaar liep het huurcontract af van De Saffraan, Inspiratieboot, de Rode Kaat en de Partyboot. Sindsdien zijn de ondernemers van deze schepen in gesprek met de gemeente over een lagere huurprijs. Zonder resultaat, want er is nog geen nieuwe huurovereenkomst.

De vier hebben al vorig jaar aangegeven dat ze te veel huur betalen voor hun ligplaats in de Eemhaven. Amersfoort schakelde daarop een onafhankelijk bureau in dat vergelijkend onderzoek deed naar ligplaatsgelden voor ondernemers in andere gemeenten.

Vergeleken met de recreatiehavens van Amsterdam en Rotterdam is Amersfoort veel duurder. In die twee grote steden betaalt een ondernemer met een groot restaurantschip van 39 x 5 meter jaarlijks 2000 tot 4000 euro liggeld. In duurdere plaatsen als Leiden, Tilburg of Zwolle kan die huurprijs oplopen tot 9000 euro. Maar Amersfoort spant de kroon met een huurbedrag van 14.000 euro.

VerlagenHet onderzoek is aanleiding voor Amersfoort de tarieven te verlagen. Volgens Laurens Olieman van de Inspiratieboot is er ongeveer twintig procent afgegaan. Het voorstel is nu dat de eigenaren een jaarbedrag van 8000 tot 13.500 euro betalen. "Maar ook daarover willen we nog in gesprek met de gemeente", zegt Olieman. "Want het is nog steeds veel in vergelijking met andere steden, waar de randvoorwaarden om te ondernemen vaak ook nog veel beter zijn."

Amersfoort stelt dat de nu voorgestelde huur realistisch is, omdat er veel is geïnvesteerd in de haven, met name in voorzieningen ten behoeve van de ondernemers.