Nieuws Actueel

Ondernemers opgelet: veel vals geld op Schouwen-Duiveland

In de provincie Zeeland worden de meeste valse geldbiljetten uitgegeven op Schouwen-Duiveland, schrijft de PZC. Wijkagent Douwe de Vries waarschuwt bewoners en ondernemers voor deze ontwikkeling via Twitter.

Elodie Kint 20 april 2016

Valsgeld 1

Hij vertelt dat rechercheteam Zeeland West-Brabant momenteel onderzoek doet naar vals geld in Zeeland. "Dat onderzoek loopt nog, maar dit is een eerste conclusie", aldus De Vries. "We wilden niet wachten met hiervoor waarschuwen. Nu kunnen met name winkeliers en horeca-ondernemers er alert op zijn."Jeroen Giele, bedrijfsleider van De Zoom, Pinky en Club Four in Renesse, heeft ook regelmatig een aantal valse biljetten te pakken. Meestal zijn het briefjes van twintig of vijftig euro. Giele: "Soms zijn het er wel acht op een avond, soms twee, of helemaal geen. Het gaat met pieken."

Trucjes Meerdere malen per maand leert hij zijn personeel een aantal trucjes om het briefgeld te kunnen controleren. "Er staat een aantal kenmerken op eurobiljetten, waaronder het watermerk. Door het biljet tegen het licht te houden, zie je die kenmerken goed. Bij valse biljetten ontbreken ze nog wel eens. Als de personeelsleden twijfelen, kunnen ze ook voelen aan het papier, of het in de spoelbak leggen. In het water loopt bij valse biljetten de inkt uit, of scheurt het papier." Meer over het onderzoek van de recherche is nog niet bekend.