Nieuws Actueel

Ondernemers verzamelen handtekeningen voor referendum Zwolle

Ze flyeren onverminderd voort, Hylke Thiry van Pistache Zwolle en Mathie Boomsma van Mediamarkt Zwolle namens het Collectief Vrij Ondernemen Zwolle (CVOZ), om handtekeningen te verzamelen voor een referendum. Dit bericht de Stentor.

Janske Mollen | Foto: FFU Press Agency 24 mei 2016

Handtekeningen zwolle referendum koopzondagen ffu

Inmiddels hebben ze digitaal al ruim 2500 handtekeningen en verwachten ze met de flyerhandtekeningen wel boven de 3000 uit te komen. 5500 hebben ze er nodig als de gemeenteraad met het huidige collegevoorstel instemt.

"Voor de duidelijkheid: we willen met het referendum de vrijheid van ondernemen bereiken, zodat we ook vrij zijn om te kiezen of we wel of niet op zondag opengaan", benadrukken ze. "We willen andere winkeliers niet verplichten om op zondag open te gaan. Maar we willen niet beperkt worden in onze eigen keuze daarin." Thiry verwoordde het deze week al eerder.'Een grote aanfluiting' vond het collectief de 'magere' drie extra koopzondagen die het college van B en W heeft bedacht. "We voelen ons simpelweg niet serieus genomen", zeggen Thiry en Boomsma.

Zondagsrust"Hoe kun je nu over zondagsrust reppen, de supermarkten wel toestaan open te gaan, maar de detailhandel niet? Wat is dan het verschil?En hoe moet het dan met het blurring-project van de gemeente waarbij retail horecafuncties mag hebben in de winkel en horeca producten mag verkopen? Die laatsten zijn toch ook aan het verkopen op zondag?"

KoopzondagVooral Mediamarktmanager Boomsma ziet het in de cijfers van andere filialen in het land. "Zo gauw daar een koopzondag is, gaan de omzetten omhoog. Zwolle moet uitkijken, we zien de koopstromen naar Apeldoorn en Groningen vertrekken." Volgens Thiry is 'het kooplandschap veranderd. "Vroeger werkte de man en was de vrouw thuis, maar tegenwoordig werken we allebei en komt het niet altijd uit om doordeweeks of op zaterdag te winkelen. Als ze hier niet terecht kunnen op zondag, gaan ze naar een andere stad." Het is ook meer dan 'het grote consumeren'.

Ontspanning"Voor veel mensen is het ook ontspanning. Terrasje pakken, museabezoek en winkels kijken of een boodschap doen. En laten we eerlijk zijn, als de winkels dicht zijn, is de stad toch doods..." Toch blijkt uit het I&S Researchrapport dat weliswaar de supermarkteigenaren allemaal voor waren, maar de winkeliers nog geen meerderheid hadden. "Dat kan. En dat is ook prima", zeggen de heren. "We willen niemand verplichten. Maar we horen ook veel winkeliers die best op zondag open willen en op maandag dan dicht willen blijven. En daar gaat het ons om, dat we die vrijheid hebben."

Reacties publiekMarijke Klop uit Gouda: "Je moet echt mee met je tijd, dus ik begrijp wel dat de winkeliers open willen op zondag. Ik ga zelf naar Den Haag of Rotterdam op zondag. Gouda heeft geen koopzondag. Soms omdat ik zin heb om even te shoppen, soms omdat er nog een boodschap gedaan moet worden."

Jeanet Schutte uit Groningen: "Wij hebben iedere zondag koopzondag. In eerste instantie deden niet alle winkeliers mee, maar nu zijn alle winkels open. Het lukt me gewoon niet altijd om doordeweeks te gaan, dus dit is wel prettig."

ShoppenMarleen Haar uit Epe (17): "Winkelzondag? Heel alsjeblieft! Ieder zondag graag. Ik verveel me zo vaak op zondag. Dan ga ik googelen waar de winkels open zijn en ga ik daarheen. Zondag is juist een goede dag om te gaan shoppen, de rest van de week zijn we al zo druk."

Annemiek Tijking uit Almelo: "Ik vind winkelzondagen heel positief. Er is steeds meer vraag naar. En als mensen een dag van rust willen, kunnen ze er zelf voor kiezen. Ik merk het in Almelo, daar is het zo gezellig op koopzondag. Dat mag van mij wel iedere week."