"Ja, wij moeten heel fors betalen voor het terras. Dat moet je allemaal maar zien terug te verdienen,'' verwoordt een boze Jasja van Leeuwen de gevoelens van Delftse horeca-ondernemers. Jasja van Leeuwen en Coriene Meeder zijn eigenaar van café Kobus Kuch aan de Beestenmarkt. Hun terras meet 146 vierkante meter. "Ik vind het echt duur, maar je moet als ondernemer wel betalen, want zonder terras kun je de tent wel sluiten, dan red je het echt niet.''
Van Leeuwen begrijpt de penibele financiële positie van de gemeente. "Daarom hebben we hier zo'n beetje de hoogste lasten van Nederland. Kijk maar naar de ozb. Als horeca-ondernemer in Delft moet je steeds harder werken om rond te komen.''
Positief blijvenEd Hoogendijk, voorzitter van Horeca Nederland afdeling Delft, beaamt de hoogte van de terrasbelasting, maar wil positief blijven. "We moeten het ophoesten, zo simpel is het. Het is grond die de gemeente ter beschikking stelt. Wij, als horeca-ondernemers verdienen daar aan. Maar de tarieven zijn hoog, dat kan ik niet ontkennen. We moeten creatief zijn en hard werken. Die tarieven zijn een feit, daar verander je niets aan.''
Hoogendijk maakt zich wel boos over hoe de gemeente de vierkante meters van de terrassen naar boven afrondt. Dat kost de Delftse horeca jaarlijks een flink hoger bedrag. "Dat vind ik echt belachelijk. Als je een terras van 14,1 vierkante meter hebt, dan wordt dat 15. Alles naar boven afronden in het voordeel van de gemeente. Ik begrijp dat ze geld nodig hebben, maar dit vind ik, over de ruggen van de horeca-ondernemers, een verkeerde manier.''
Een gemeentelijk woordvoerder bevestigt dat alles naar boven wordt afgerond. "Dat staat in artikel 5.2 van de verordening. De tarieven zijn overigens niet verhoogd.''