Nieuws Actueel

Ondernemingsraad wacht met kort geding na toezegging Nedcar

De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft een aangekondigd kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born in de pauzestand gezet. Dat gebeurde nadat VDL inzage had beloofd in door de or gevraagde stukken, zij het onder strenge voorwaarden.

ANP 8 juni 2023

Laatste update: 8 juni 2023 15:47

ANP080623124 1

VDL kondigde voor november het ontslag aan van ruim 1800 medewerkers wegens het beëindigen van een contract met BMW voor de productie van MINI's begin volgend jaar. Bij Nedcar werken momenteel 3950 mensen.

De OR wilde via het kort geding onder meer inzage afdwingen in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Dat geld zou mede bedoeld zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

Lees ook: Roland Tameling: 'Het zou wel eens definitief gedaan kunnen zijn met auto's uit Limburg'

Wel vindt de OR de voorwaarden die de directie stelt onacceptabel. In een brief vroeg de advocaat van de or woensdagavond om mildere voorwaarden. Nu mag de vijfkoppige financiële commissie van de or de gevraagde stukken alleen onder toezicht van de financieel directeur van VDL inzien, zegt OR-voorzitter Abdel Lahssaini. Er mogen geen aantekeningen van worden gemaakt. In de ruimte waar de stukken liggen in Eindhoven, mag geen pen, papier, mobieltje of fototoestel mee naar binnen, aldus Lahssaini. Dit op straffe van 10.000 euro per overtreding. Bovendien mag wat gelezen is, met niemand worden gedeeld.

Lees ook: Provincie Limburg leeft mee met medewerkers Nedcar

Conflict over compensatie BMW

De OR deed een tegenvoorstel waarbij er wel aantekeningen gemaakt kunnen worden, en inzage mogelijk is zonder de aanwezigheid van iemand van VDL. Een brief met dit voorstel is woensdagavond de deur uitgegaan.

Het conflict draait met name om een compensatie die door BMW zou zijn overgemaakt wegens het niet nakomen van eerdere afspraken over de productie tot 2030. Van dat bedrag zou 70 procent bedoeld zijn voor een sociaal plan.

De OR wil precies weten of het geld daar ook voor wordt gebruikt. Tussen de vraag van de vakbonden en het bod van VDL over een nieuw sociaal plan ligt een verschil van zo’n 20 miljoen euro. De vakbonden en or begrijpen niet waarom het bedrijf hier moeilijk over doet. Dat leidde al tot stakingen. Ook vrijdag wordt weer gestaakt.

Lightyear, Rivian, XBUS...

VDL Nedcar stelde eerder onder meer drukdoende te zijn nog wel 'om nieuwe projecten binnen te halen'. In De Ondernemer Live vertelde autojournalist Roland Huge Car Guy Tameling daarover onder meer: ,,Er is al jarenlang soort schaakspel gaande met allerlei merken die al dan niet naar VDL Nedcar zouden komen. Lightyear werd genoemd, best voor de hand liggend, maar dat zou Finland geworden zijn vanwege de modernere faciliteiten."

,,Rivian is genoemd, de elektrische pick up-SUV fabrikant uit de Verenigde Staten, heeft interesse getoond, maar gaan nu toch zelf in de VS fabriceren. En dan is er ook XBUS die naar Nederland komt, een kleine, modulaire elektrische bus, die gaat in de eindassemblage bij VDL Nedcar, maar ik heb de laatste weken regelmatig geprobeerd daar informatie over te krijgen: radiostilte".

De Ondernemer Live

Kijk hieronder het fragment terug uit De Ondernemer Live, waarbij autojournalist Roland Huge Car Guy Tameling ingaat op de recente ontwikkelingen rondom VDL Nedcar.

MyChannels Video ID: 380760

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws