Nieuws Actueel

Onderzoek: aantal faillissementen in Nederland zal stijgen

Het aantal faillissementen in Nederland zal dit jaar met 2 procent stijgen. Dat staat in het onderzoek dat Atradius vandaag heeft gepubliceerd. De kredietverzekeraar meldt tevens dat er binnen de ontwikkelde markt wereldwijd een stijging van 1 procent zal zijn. Het is de eerste stijging in tien jaar tijd.

Redactie De Ondernemer | Foto: ANP 1 maart 2019

Onderzoek aantal faillissementen nederland stijgen

Hoewel het aantal Nederlandse faillissementen tussen 2014 en 2017 met gemiddeld 22 procent per jaar daalde, is er volgens Atradius een keerpunt in 2019. Ondanks dat er nog altijd sprake is van een robuuste binnenlandse vraag, wordt dit keerpunt onder andere veroorzaakt door de economische groeivertragingen in Duitsland en Frankrijk, landen die normaal gesproken goed zijn voor ruim 30 procent van de Nederlandse export. Daarnaast betalen Nederlandse bedrijven de prijs voor de aanhoudende onzekerheid over de wereldhandel. Voor het eerst sinds jaren leidt dit tot een toename in het aantal faillissementen.

Lees ook: Faillissement Intertoys is 'te dom voor woorden' volgens retailexpert Moers

Signalen van verslechtering

De hoeveelheid faillissementen in de ontwikkelde markt stijgt in 2019 voor het eerst sinds tien jaar. Ondanks dat de internationale economie vorig jaar de grootste groeispurt sinds 2011 doormaakte, tekende zich ook de eerste signalen van verslechtering af. Naast de onzekerheid over de wereldhandel leidde vooral het monetaire beleid in de tweede helft van 2018 tot meer faillissementen dan verwacht.

In West-Europa, dat vrijwel in z’n eentje verantwoordelijk is voor de stijging van de wereldwijde faillissementen, is sprake van de grootste stijging: 2 procent. Het Verenigd Koninkrijk en Italië springen hierbij in het oog. Atradius verwacht in deze landen een groei van respectievelijk 7 en 6 procent. Frankrijk wacht een stijging van 1 procent terwijl onze oosterburen op 2 procent kunnen rekenen.

Absolute koploper

,,De eurozone is de absolute koploper in het aantal faillissementen wereldwijd”, vertelt Theo Smid als econoom van Atradius Nederland. ,,Vooral de ontwikkelingen in Duitsland (krachtpatser van de eurozone) stellen teleur. Zo kromp de Duitse economie in het derde kwartaal van 2018, waarna de groei eind vorig jaar stokte. Duitsland - één van de belangrijkste handelspartners van Nederland - is extra kwetsbaar voor de dalende wereldhandel.”

Lees ook: Investeringen in talentvolle start-ups rond kunstmatige intelligentie 'te mager'

Invoerheffingen

,,Ook zal de Duitse auto-industrie zwaar worden getroffen als de Verenigde Staten invoerheffingen opleggen”, vervolgt Smid. ,,Daarnaast zijn de vooruitzichten in Frankrijk onzeker, waar de groei van het bbp stagneert op 1,5 procent en de dalende productiecapaciteit negatieve gevolgen heeft voor het bedrijfsleven.”

Brexit

De ontwikkelingen in Duitsland en Frankrijk hebben ook negatieve gevolgen voor ons land, stelt hij. ,,Bovendien begint de onzekerheid over de brexit in het VK nu echt zijn tol te eisen, wat wordt weerspiegeld in vier achtereenvolgende kwartalen van dalende investeringen in 2018. Onze voorspellingen zijn gebaseerd op een ordelijke brexit op 29 maart, gevolgd door een soepele overgang. Maar nu dit scenario steeds onzekerder wordt, zijn de neerwaartse risico’s, óók voor Nederland, erg groot.”