Nieuws Actueel

Onderzoek in villa Everink na vier dagen afgerond

Hoewel het forensisch sporenonderzoek in de woning van de vermoorde Koen Everink is afgerond, blijven zo'n dertig rechercheurs onverminderd doorwerken aan de zaak. Vier dagen hingen er rode politielinten in de Hoflaan in Bilthoven. Wat gebeurde er achter de afzetting? Het AD zocht het uit.

Yelle Tieleman | Foto: Koen Laureij 8 maart 2016

Everink Onderzoek

Lees ook:Zakeman Everink dood aangetroffen in eigen huisEverink had net weer plannen voor de toekomst

Voor de directe buren en omwonenden in de Hoflaan was het prettig dat de firma Agterberg gistermiddag de zwarte schotten die de woning van Everink afschermden, weer kwam ophalen. Ook de politiebussen die er sinds vrijdagochtend stonden, reden weg. Alleen een slecht afgeknipt rood politielint herinnert nog aan het onderzoek dat de afgelopen dagen plaatsvond. Langzaam verandert de Hoflaan weer in de rustige straat die zij normaal altijd is.

Hard werkenToch is er achter die zwarte schotten heel hard gewerkt, weet Gerard Blonk. De oud-directeur van de Rechercheschool, onderdeel van de Politieacademie, weet als geen ander hoe de rechercheurs te werk gaan. "Na de eerste melding komt er een forensisch arts, die moet vaststellen of de overleden persoon een natuurlijke dood is gestorven. Al snel bleek dat het ging om moord. Dan is het belangrijk om zo veel mogelijk sporen veilig te stellen en op te bergen, zodat ze later onderzocht kunnen worden. Er zijn heel veel verschillende sporen. Denk bijvoorbeeld aan DNA-materiaal, maar ook bijvoorbeeld materiaal dat erop kan duiden of is ingebroken of mogelijke kogelresten. Al die spullen worden heel voorzichtig onderzocht en opgeborgen."

Volgens forensisch deskundige Richard Eikelenboom, die op verzoek van Everinks advocaat in 2012 rond de strafzaak van Badr Hari onderzoek deed naar de mishandeling, is het van belang dat de plaats delict door de politie ruim wordt afgezet. Er kunnen dan geen andere mensen meer bij die mogelijke sporen kunnen verstoren. "Het is dan wel even onhandig voor de buurt of voor journalisten, maar voor het onderzoek is dat essentieel. Stel bijvoorbeeld dat overvallers het slachtoffer hebben opgewacht. Die hebben dan misschien kauwgom uitgespuugd of een sigaret gerookt. Als de rechercheurs die weten te vinden, zou dat heel veel belangrijke informatie kunnen opleveren over de mogelijke dader."

VerstandigOok het lichaam van Everink zelf kan de onderzoekers veel bruikbare informatie opleveren, weet Eikelenboom. Dat het lichaam nog uren in de woning heeft gelegen, vindt hij dan ook verstandig. "Dat geeft de experts van het Nederlands Forensisch Instituut de tijd om hem voorzichtig uit te kleden en ook de kleding grondig te onderzoeken. Daar zitten misschien wel vezels op van de dader. In het verleden is dat nog weleens te snel gegaan, waardoor er heel veel waardevolle informatie verloren is gegaan. Heel cru gezegd: het slachtoffer is toch al dood, die paar uur extra maken ook niet veel meer uit."

ExpertsBinnen het team van rechercheurs zitten tal van experts. Zo is er ook iemand die zich volledig richt op alle digitale activiteiten van Everink.

"Al zijn mailverkeer wordt uitvoerig bekeken en alle zoekopdrachten die hij onlangs heeft gedaan, worden nageplozen. Er zijn ook financiële experts bij betrokken, die onderzoeken of hij misschien werd afgeperst of dat er sprake is van diefstal."

"Dat het onderzoek in het huis vier dagen heeft geduurd, is normaal. Je kunt simpelweg niets vergeten of uitsluiten,'' stelt Blonk, die nu forensisch consultant is. Dat ook de Porsche Cayenne is meegenomen voor onderzoek noemt Blonk logisch. ,,Daar heeft misschien wel iemand in gezeten die betrokken is. Dat moet je uitzoeken."

Scenario'sMet al die verzamelde informatie worden de verschillende theorieën die er zijn over de moord, zorgvuldig uitgewerkt.

Eikelenboom: "Er zijn diverse scenario's en met al het beschikbare materiaal wordt er gekeken welke scenario's realistisch zijn. Als er sporen zijn dat er is ingebroken, is het logisch dat het scenario van een roofmoord wordt onderzocht. Maar gezien zijn verleden met Badr Hari is het ook volstrekt logisch dat er in die hoek wordt gezocht. Grote onderzoeken als dit moet je heel breed opzetten. Het is daarom ook logisch dat de politie zegt dat alle scenario's nog openstaan."