Nieuws Actueel

Onderzoek: minder vraag naar computers en laptops door inflatie

De vraag naar computers en laptops neemt snel af. Volgens marktonderzoeker Canalys lagen de verkopen het afgelopen derde kwartaal bijna een vijfde lager dan een jaar eerder, wat komt door terughoudendheid vanuit consumenten, scholen en bedrijven vanwege de hoge inflatie. Er worden nog wel ongeveer evenveel computers verkocht als voor de coronapandemie. De afgelopen twee jaar steeg de vraag flink door het vele thuiswerken en studeren.

ANP 10 oktober 2022

ANP101022194 1

Ondanks de nog altijd relatief hoge cijfers baart de snelle afname Canalys zorgen. "Niet alleen voor verkopers, maar voor alle belanghebbenden in de sector. Chipbedrijven Intel en AMD hebben te maken met tegenslagen door de slechte computerverkopen en kleinere producenten van onderdelen verlagen hun productie en winstverwachtingen."

Vanuit consumenten en het onderwijs was al langere tijd sprake van een lagere vraag, maar daar komen bedrijven nu bij. Computers blijven het met een krimp van 11 procent nog enigszins goed doen. Vooral de laptopverkoop daalt door de voorzichtige houding van consumenten (min 19 procent).

Lenovo blijft nog altijd koploper met bijna een kwart van de ruim 69 miljoen verkopen. Nummer 2 HP kende de grootste krimp, van een kleine 28 procent tot net geen 13 miljoen verkopen. Apple staat vierde en noteerde als enige van de grote fabrikanten een groei op jaarbasis, veroorzaakt door uitgestelde verkopen en de populariteit van nieuwe MacBooks.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws