Nieuws Actueel

Onderzoek: Opnieuw flinke stijging in aantal online vacatures

Het aantal online vacatures blijft groeien. In het eerste kwartaal van 2019 zijn 728.144 unieke vacatures online geplaatst. Dat zijn er 26,5 procent meer dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.

Redactie | Foto: ANP 25 april 2019

Onderzoek opnieuw flinke stijging aantal online vacatures

Unieke vacatures worden vaak meerdere keren online gepost, wat het totaal aantal geplaatste vacatures in het eerste kwartaal van 2019 op ruim vier miljoen (4.162.645) brengt, zo valt te lezen op de website van Flexmarkt.

Meeste online vacatures in Zuid-Holland

Zuid-Holland is in het eerste kwartaal van 2019 de provincie met de meeste online vacatures (marktaandeel: 19,5 procent, dat is 1,1 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar). Het gat met de nummer twee, Noord-Holland, wordt dan ook iets kleiner (marktaandeel: 18 procent, daling van 0,3 procent. De drie grootste provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Brabant zijn samen goed voor ruim de helft (54,4 procent) van alle online vacatures.

Lees ook: CNV Vakmensen begint rechtszaken voor zieke werknemers die ontslag willen

Handel grootste sector qua online vacatures

Handel blijft de grootste sector qua online vacatures. In het eerste kwartaal van dit jaar betrof 20 procent van de online vacatures een functie in de handel. Ook de zakelijke dienstverlening kent veel vacatures; 17,8 procent van alle online vacatures in het eerste kwartaal vallen in deze sector. Maar dat is wel een relatieve daling van bijna 1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Verder valt op dat de beroepsklasse installatie, reparatie en onderhoud een groeiend aantal online vacatures kent. Na verkoop en handel, administratie en klantcontact is de beroepsklassen Installatie, reparatie en onderhoud de grootste beroepsklasse qua online vacatures.

De 5 meest gevraagde beroepen in online vacatures in het eerste kwartaal van 2019

 1. Medewerker klantenservice
 2. Productiemedewerker
 3. Servicemonteur
 4. Chauffeur (vrachtwagen)
 5. Logistiek medewerker

Lees ook: Overheid: 'ook voor zzp'er betaaltermijn facturen naar 30 dagen'

De 5 intermediairs die de meeste online vacatures hebben geplaatst in het eerste kwartaal van 2019

 1. YoungCapital
 2. Randstad
 3. Tempo-Team
 4. Eminent Groep (technisch talent)
 5. Olympia Uitzendbureau

Bedrijven met de meeste online vacatures in het eerste kwartaal van 2019

 1. Engie
 2. VDL Groep
 3. ASML
 4. Rabobank
 5. Deloitte

Stijging in aantal fulltime vacatures

Wat verder opvalt is dat Het aandeel fulltime vacatures stijgt tot bijna 70 procent in het eerste kwartaal van 2019. Dat betekent dat het aantal vacatures voor banen van meer dan 32 uur toeneemt. In dezelfde periode een jaar eerder was het aandeel fulltime vacatures nog 65 procent. Het aantal vacatures op mbo-niveau of lager groeit wederom iets harder dan gemiddeld. In het eerste kwartaal van 2019 betrof ruim 63 procent van alle online vacatures een baan op MBO-niveau of lager.