Nieuws Actueel

Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

ANP 4 juni 2023

ANP040623067 1

De VAE dringen volgens afgevaardigden aan op een andere manier waarop productiebeperkingen worden gemeten. Dat zou betekenen dat de vrije ruimte voor wat betreft olieproductie ingezet kan worden door andere olieproducerende landen, met name de VAE. De Emiraten hebben flink geïnvesteerd in hun productiecapaciteit, maar door de OPEC-verplichtingen hebben zij deze nog niet kunnen aanwenden.

Verschillende Afrikaanse landen zijn echter juist op zoek naar investeringen om de productie de komende jaren verder op te voeren. Volgens een betrokkene zullen de Afrikaanse ministers zondagochtend, alvorens het daadwerkelijke OPEC+-overleg plaatsvindt, nogmaals bijeenkomen.

Wat er precies besloten gaat worden over de olieproductie is nog onduidelijk. "Alles ligt op tafel", aldus Amir Zamaninia, de OPEC-gouverneur namens Iran. Daartoe behoort ook de mogelijkheid dat de bijeenkomst zal eindigen zonder akkoord.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws