Nieuws Actueel

Online leen- en huurservice Peerby nu ook in Den Haag beschikbaar

Je wilt een gaatje boren, maar je hebt geen boormachine. Handig als je mensen kent die hun boor willen uitlenen.

Till Behne | Foto: Remco Zwinkels 11 augustus 2016

Leenservice3

Dat is in een notendop wat de website Peerby doet. Het Nederlandse bedrijf brengt vraag en aanbod samen, zodat niet iedereen een boormachine (of wat dan ook) hoeft te kopen, maar dat je elkaars spullen kan gebruiken.

Daan Weddepohl zette het bedrijf in 2012 op. Een serie van onfortuinlijke gebeurtenissen zette hem aan het denken. ,,Mijn relatie ging uit, ik raakte mijn baan kwijt en mijn huis brandde af. Ik ging van alles naar niets. Dus moest ik een beroep doen op mensen om mij heen. Ik merkte dat mijn omgeving eigenlijk heel graag wilde helpen. En dat het fijner is om leuke mensen om je heen te hebben dan heel veel mooie spullen."

Gegeven paardPeerby was in eerste instantie een platform waar mensen spullen aanboden die anderen gratis mochten lenen. Je zoekt op de site of in de app wat je nodig hebt, en ziet zo waar het bij jou in de buurt beschikbaar is. Het idee sloeg aan. Maar er komt meer bij kijken. Zoals: is dat wat ik zoek beschikbaar? Is de kwaliteit voldoende? En waar en wanneer kan ik het ophalen? ,,Maar een gegeven paard kijk je niet in de bek", aldus Weddepohl.

En dus ontstond Peerby Go, sinds kort ook te gebruiken in Den Haag. In plaats van lenen, kan je nu ook iets huren van mensen uit je omgeving. Doordat er geld tegenover staat, kun je wel eisen stellen aan beschikbaarheid, kwaliteit en zelfs bezorging. ,,Je kunt het zien als liften ten opzichte van het huren van een auto", legt Weddepohl uit. ,,Je weet nooit wanneer je een lift krijgt, maar het is gratis en het heeft dat sociale. Bij het huren van een auto weet je waar je aan toe bent, maar daar betaal je dan ook voor." Overigens verdient Peerby er niet aan als mensen elkaar iets uitlenen. Van de verhuur krijgt het bedrijf wel een percentage.

BakfietsIn Den Haag gebruiken nu zo'n 14.000 mensen de diensten van Peerby. Een van hen is Femke Krijtenburg (24). Via een advertentie op Facebook kwam ze achter het bestaan van Peerby. Femke is gastouder en heeft daarom een bakfiets. Maar die gebruikt ze lang niet elke dag. ,,En dus dachten we dat we de fiets wel zouden kunnen verhuren." Inmiddels verhuurde ze haar bakfiets al twee keer en dat viel haar, net als de opbrengst, niet tegen. ,,Het was wel even slikken toen ik de fiets daar achterliet. Zo van, gaan ze er wel netjes mee om, heb ik alles wel goed uitgelegd. Maar ik ben tevreden met hoe het gegaan is."

BeamerIn Den Haag worden veel boormachines, koffers, statafels en volleybalnetten uitgeleend. Bij de verhuur zijn naast bakfietsen elektronisch gereedschap, partytenten, rolstoelen en beamers populair. Zo ook bij Jan Piet Valk (56). Hij gebruikte als een van de eersten in Den Haag Peerby Go. Hij huurde een beamer en twee projectieschermen. ,,Ik had een feestje en zocht via Google een beamer. En zo kwam ik bij Peerby terecht. Het was allemaal goed geregeld en de prijs was zeker schappelijk."

Peerby is inmiddels actief in 20 verschillende Europese steden.