Nieuws Actueel

Onteigenen van boeren enige optie

De gemeente Dordrecht moet naar de rechter om de laatste boeren en ondernemers in de Nieuwe Dordtse Biesbosch te onteigenen. Zo'n vijf van hen weigeren hun grond of opstallen te verkopen voor de aanleg van het toekomstige natuur- en recreatiegebied, meldt het AD.

ANDRÉ OERLEMANS 18 maart 2016

Boer Protest

Ze vinden het bod van de gemeente op hun grond te laag, of willen eerst de garantie dat ze hun bedrijf mogen verplaatsen, voordat ze akkoord gaan met de verkoop.

OntgravingswerkzaamhedenDe gemeente is inmiddels begonnen met de eerste ontgravingswerkzaamheden en start in september met de aanleg van de Noorderdiepzone, een 4,5 kilometer lange en 600 meter brede strook nieuwe natuur tussen de Oude Veerweg en de Oosthaven. Daarvoor wordt bijvoorbeeld de Nieuwe Merwedeweg afgesloten.

Aanvankelijk sprak de gemeente met honderd grondeigenaren. In 2013 waren er 38 over die onteigend zouden worden. Met hen is de afgelopen jaren overleg gevoerd. Op dit moment is in vijftien dossiers nog geen overeenstemming bereikt. "Met tien eigenaren hebben we dat bijna en met vijf nog niet", zegt projectleider Gerda van Oost van de gemeente.

Openbare hoorzittingTwee bezwaarmakers tegen de onteigeningsplannen kwamen gistermiddag naar de openbare hoorzitting van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Marc Cornelisse heeft een loonbedrijf aan de Zuidbuitenpoldersekade. Hij wil dat de gemeente tegelijkertijd zijn woning, bedrijfshal en grond aankoopt. De gemeente heeft alleen een bod uitgebracht op de grond, volgens Cornelisse veel te laag. Wel kan zijn woning vervroegd aangekocht worden in het kader van een uitkoopregeling, omdat die onder een hoogspanningsleiding staat. "Ik laat me niet uitroken", stelt Cornelisse. "Nu moet ik voor een habbekrats mijn huis en grond verkopen en blijf ik zitten met een hal." Hij wil zijn bedrijf in één keer verplaatsen, maar de gemeente wil die koppeling niet maken. "Dan komen we er niet uit", zegt hij.

De stichting Kros Paardenopvang Drechtsteden heeft het werk van de 3 jaar geleden overleden Piet Kros voortgezet en vangt onder meer oude en voormalige sportpaarden op. Ze is in goed overleg over een bedrijfsverplaatsing, maar die is nog niet rond als de werkzaamheden beginnen. Het bestuur is bang dat die de paarden hinderen. Ook moet ze dit jaar al een strook grond afstaan. Volgens de gemeente is dat slechts een klein stuk weiland en kan dat gecompenseerd worden.

Als het tot onteigening komt, dienen die zaken eind dit jaar voor de rechtbank. Bij de aanleg van het natuurgebied werkt de gemeente dan om die percelen heen.