Nieuws Actueel

Ontwerper met oog voor buitenruimte

Van de beginnende ondernemers overleeft 79 procent de eerste twee jaar, na vijf jaar blijft 60 procent over. Wie zijn deze doorzetters?

Erwin Blatter | Foto: Meulenhof 1 juni 2016

Daan Hoogendoorn doorzetter 1065

Een binnenhuisarchitect is een bekend fenomeen, maar een ontwerper die zich focust op de openbare ruimte? "Dat is nog altijd een redelijk onbekende stiel,'' stelt Daan Hoogendoorn, eigenaar van ontwerpbureau Hardzand. Wat ontwerpen voor de openbare ruimte inhoudt? Het vormgeven van houten bankjes op het Catharinaplein in Eindhoven bijvoorbeeld. Ook ontwierp Daan een groene fietsenstalling en een 'romantisch' Eindhovens bankje. "In de buitenruimte was veel werk. De industrie was heel traditioneel. Ontwerpen waren altijd rechttoe rechtaan. Dat is nu aan het veranderen. Steeds vaker krijgt de inrichting van buitenruimtes dezelfde aanpak en detaillering als binnenruimtes."

Gewoon doenDaan rondde een grafische opleiding af aan het SintLucas in Boxtel en sinds 2009 werkt hij aan zijn ontwerpen. Het was meteen duidelijk dat hij zelfstandig wilde worden. "Ik werkte in de horeca, had een huurhuis en geen kinderen. Ik ging het gewoon doen. Het enige wat ik lastig vond, was de acquisitie en netwerken."

DoorzettenEén van Daans opdrachtgevers is de gemeente Eindhoven en zijn portfolio blijft groeien. "Ondernemen komt neer op doorzetten. Dat geldt niet alleen voor het vinden van klanten, maar ook voor het uitwerken van ideeën. Zorg dat je niet blijft niet steken op 80, 90 procent, maar maak dingen af. Dat levert bijna altijd iets op."

Ben jij een doorzetter en wil je in deze rubriek? Mail naar: oostbrabant@deondernemer.nl.

Wie: Daan Hoogendoorn (37)Wat: ontwerpen voor in de buitenruimteWaar: EindhovenSinds: juli 2009Contact: hardzand.com