Nieuws Actueel

Ontwikkelaar gaat de boer op met Goudse wandelapp

PETER VAN DEN BELT 19 januari 2016

De wandelapp Xplre Gouda doet het zo goed, dat ontwikkelaar Centric deze bij andere gemeenten onder de aandacht brengt, schrijft het AD. Die moeten er wél voor betalen. In het eerste jaar is de toepassing meer dan 12.000 keer geactiveerd.Xplre Gouda is een hulpmiddel voor je mobiele telefoon waarmee je Goudse wandelroutes kunt downloaden. Deze werd in 2014 gelanceerd tijdens Gouda bij Kaarslicht. De route-app komt voort uit een samenwerking tussen de gemeente Gouda en het Goudse bedrijf Centric.

Internationaal"Dat hij zo vaak gebruikt zou worden, hadden we niet verwacht", zegt Leen Blom van Centric. "In eerste instantie hebben we de app met studenten ontwikkeld, maar wel met de hoop dat als deze zou aanslaan we andere gemeenten ervoor willen interesseren. We willen de app ook internationaal op de markt brengen. Op dat punt staan we nu." ProeftuinGouda dient als proeftuin en hoeft er ook niet voor te betalen. Aanvankelijk stonden er vier wandelingen op Xplre. In de loop van 2015 is dat aantal uitgebreid tot 15, met onder meer een bierroute, een bomenroute en een looproute langs de Stolpersteine, de 'struikelsteentjes' ter nagedachtenis aan vermoorde joden. Deze laatste route is, samen met de route over Erasmus, het populairst, zegt Blom.

"We krijgen regelmatig de vraag om een wandeling toe te voegen. We sturen mensen dan wel eerst langs centrummanager Ronald van Rossum. De app moet niveau houden, maar als ontwikkelaar willen we daar geen mening over hebben."Historische beeldenCentric werkt aan een nieuwe route-app, die ook eerst in Gouda wordt getest. De toepassing koppelt historische foto's en video's aan punten in de stad. Wie op een bepaalde plek loopt krijgt na het activeren van de toepassing, de beelden te zien van die plek in vroeger tijden.