Nieuws Actueel

Onverwacht veel nieuwe banen erbij in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten zijn er in juli 528.000 banen bijgekomen. Daarmee groeide de arbeidsmarkt van 's werelds grootste economie veel harder dan in de voorgaande maand. De stevige banengroei komt als een verrassing, want door de hoge inflatie en renteverhogingen van de Federal Reserve gingen kenners uit van een minder forse toename.

ANP 5 augustus 2022

ANP050822142 1

Economen gepeild door persbureau Bloomberg rekenden in doorsnee op 250.000 nieuwe banen in juli. In juni kwamen er 398.000 nieuwe banen bij. Het is een teken dat werkgevers nog altijd zitten te springen om nieuw personeel.

Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics ligt het werkloosheidspercentage nu op 3,5 procent. Daarmee is de werkloosheid weer even laag als in februari 2020, de laatste maand voordat de coronacrisis zich deed voelen in de VS. Ook het aantal werkenden is terug op het niveau van voor corona, meldt de overheidsinstantie

De cijfers wijzen er ook op dat er nog geen sprake is van een brede economische neergang. Onlangs werd bekend dat het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) voor het tweede kwartaal op rij is gekrompen. Maar economen willen dit nog geen recessie noemen, omdat daarvoor een bredere economische neergang nodig is die bijvoorbeeld ook de arbeidsmarkt raakt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws