Nieuws Actueel

Onzekerheid over camera's op De Munt

Sinds 2010 heeft De Munt een intelligent camerasysteem dat er kwam nadat het bedrijventerrein werd geplaagd door een hausse aan inbraken. Acht camera's signaleren afwijkend gedrag van personen en voertuigen, zes camera's zijn zogenoemde ANPR-camera's die door de politie gesignaleerde mensen en voertuigen registreren, schrijft De Stentor.

Dik van Herwaarden 24 mei 2016

Cameraemmeloorddemuntondernemers

Probleem is altijd geweest dat een groot aantal ondernemers niet wilde meebetalen aan de beveiliging. Ongeveer de helft van de bedrijven doet nu nog mee. De andere helft profiteert gratis van een grotere veiligheid. "Daar willen we verandering in brengen. Eigenlijk moet iedereen solidair zijn. We moeten met zijn alleen de handen ineenslaan'', zegt Cindy de Jong van de stichting Beveiliging De Munt. Zij wijst erop dat de camera's wel hun nut hebben bewezen. De pakkans van inbrekers is veel groter. De politie heeft ook verschillende malen inbrekers opgepakt. De camera's konden er met name komen door een bijdrage van de gemeente Noordoostpolder, die ruim 200.000 euro doneerde en een eenmalige bijdrage van de helft van de ondernemers, verenigd in de stichting Beveiliging De Munt. Dat zou een structurele bijdrage moeten worden en het liefst van alle ondernemers. De Munt wil graag bij de top van Nederland horen als het gaat om veilige bedrijventerreinen.

Handen ineenDe bijdrage van G4S, het vroegere Fair Bewaking, loopt eind dit jaar af en het bedrijf is niet van plan die te verlengen. G4S kon maandag niet zeggen waarom het stopt. Het bestuur van de stichting Beveiliging De Munt roept de ondernemers op de handen ineen te slaan. "Veiligheid maak je samen. Alleen door de inzet van alle ondernemers dat we tot de top drie van veiligste bedrijventerreinen van Nederland blijven behoren'', aldus bestuurslid Harry de Jong.