Nieuws Actueel

Ook de gehaktbal is belangrijk

In de zomer gaat Chris Lindeboom de boel verbouwen in het IJsseldelta Stadion

Fransisca Muller | Foto: Frans Paalman 23 maart 2016

Gehaktbal chris lindeboom frans paalman

Gastvrijheid, gastvrijheid, gastvrijheid. Het woord komt steeds terug in een gesprek met Chris Lindeboom, directeur van hotel Lumen in het IJsseldelta Stadion.

Of het nu gaat om voetbalsupporters, gasten in de business lounge, hotelbezoekers of congresgangers; hij wil dat ze zich welkom voelen. Sinds kort runnen hij en zijn compagnon Patrick Bruins niet alleen meer het hotel maar de héle horeca in het stadion. En daar is Lindeboom (53) zielsgelukkig mee. "Het was de afgelopen jaren een beetje ingewikkeld."

Wat was er dan ingewikkeld?"We waren met drie partijen samen verantwoordelijk voor het event center, de skyboxes, de business lounges, de voetbalcatering en het Bluefinger restaurant. Wij als hotel Lumen, PEC Zwolle en Eric Broekaart als algemeen directeur. Maar ieder had z'n eigen belangen had. PEC Zwolle wil goede catering voor een scherp bedrag, als hotel willen wij een hoog serviceniveau. We kwamen tot de conclusie dat één horecaexploitant het beste zou zijn. Broekaart is teruggetreden en wij hebben zijn aandelen en die van PEC Zwolle overgenomen."

Het lijkt vreemd. De directeur vertrekt terwijl het volgens jullie wel goed gaat met de horeca-exploitatie."Toch is het zo. In de afgelopen jaren is er een omzetgroei geweest van 1,9 naar 3,5 miljoen per jaar. Maar om dat vast te houden en verder uit te bouwen moet je met volle kracht vooruit. Het moet meer bruisen. En dat kan omdat we nu alles in één hand hebben."

Jullie hebben nu een totaalpakket. Van de biertjes langs de lijn, tot de business lounges, de evenementen en de congressen in het stadion. Waar gaat een nieuwe wind waaien?"In elk geval bij de businessclub. De groep mensen die daar komt kunnen we nog veel dichter naar ons toe trekken. Een avondje PEC is niet alleen voetbal kijken; het moet veel meer een beleving worden. Nu doen we nog veel met toegangscontrole en pasjes, maar het zou mooi zijn als mensen zich vrijer kunnen bewegen door de ruimtes. Ook de catering is belangrijk. Daar valt nu weinig te kiezen. Ons voorbeeld is Heracles, waar een tapasbar is gekomen. Komende zomer willen we een begin maken met verbouwen en uitbreiden."

En de catering rond het veld?"Ook dat staat op het lijstje maar ik weet dat je er voorzichtig mee moet zijn. Een paar jaar geleden hebben we de gehaktbal veranderd. Met wat meer rundvlees, iets steviger en compacter. Nou, een klachten dat er kwamen! Het werd als een bezuiniging gezien. Dus we doen niets zonder de supporters erbij te betrekken."

Hoe gaat het met de congresmarkt?"Voor de regionale congressen weten bedrijven ons te vinden. Maar ook voor evenementen die niet per se een binding hebben met de stad of de regio. Je merkt dat Zwolle goed in de markt ligt, omdat het hier economisch goed gaat. Grote evenementen zijn fijn voor de omzet maar ook met kleine meetings kun je een binding creëren. Je wilt dat mensen ontdekken wat hier allemaal gebeurt, en dat ze terug komen."

Voor jullie begon het allemaal met hotel Lumen. Is het hotel na vijf jaar levensvatbaar gebleken?"De zakelijke markt voor groepen, de bezoekers van meerdaagse congressen, viel in het begin enorm tegen. Inmiddels gaat het met de hotelbezetting redelijk de goede kant op. Wel merken we dat de kamerprijs toch behoorlijk onder het niveau blijft. Ja, dat heeft veel te maken met de concurrentie door de komst van Van der Valk. Voor de stad is dat een prettige ontwikkeling maar wij hopen dat het hotelaanbod in Zwolle voorlopig niet verder gaat groeien."