Actueel

Ook in Oss is de lokale bierbrouwer terug

beeld deondernemer
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

En toen kwam de kentering. Sinds het begin van deze eeuw ziet de een na de andere lokale brouwerij het licht. In het gebied van de huidige gemeente Oss zat tien jaar geleden alleen nog de Oijense Bierbrouwerij. Inmiddels heeft de vijfde lokale brouwer zich gemeld. In het nietige Neerlangel nog wel. De nieuwe lichting brouwers gedijt op een hang naar lokale identiteit en een toenemend bewustzijn van kwaliteit.

Lees ook: Bierbrouwerij Wentersch in Winterswijk verkoopt bier sneller dan er gebrouwen kan worden

Biermarkt is hip

Daar is Rianne Joosse van overtuigd. De voorzitter van Bier Consumenten Vereniging PINT zag het bierlandschap de afgelopen jaren veranderen. ,,De biermarkt is hip. Vroeger was bierdrinken toch vooral iets van mannen, tegenwoordig bestellen ook steeds meer vrouwen een speciaalbiertje op het terras. Bijna elke zichzelf respecterende horecazaak heeft tegenwoordig een aparte bierkaart. In sterrenrestaurant De Librije kun je jezelf bij elke gang door de sommelier laten adviseren over een bijpassend bier. Dat was een paar jaar geleden ondenkbaar."

Lees verder onder de advertentie

Joosse ziet ook de kwaliteit van de lokale bieren toenemen. ,,Via internet kun je tegenwoordig kant-en-klare pakketten bestellen waarmee iedereen zo 30 liter bier brouwt op zijn eigen gasstelletje. Bier maken is veel simpeler dan bijvoorbeeld wijn. Door de uitwisseling van recepten en instructievideo's proef ik ook veel minder brouwfouten en infecties dan een paar jaar geleden."

Piek brouwerijen Nederland bereikt

Joosse schat het aantal brouwerijen in Nederland momenteel op een stuk of 500. Daarmee is volgens haar de piek wel zo'n beetje bereikt. ,,Ik ga ervan uit dat die zich niet allemaal zullen handhaven. Er zitten veel hobbyisten tussen die de daadwerkelijke productie uitbesteden aan een huurbrouwer. Daar is niks mis mee, maar het maakt de stap om te stoppen ook kleiner."

Thissen's Brouwerij in Lith

Een van die lokale brouwerijen is Thissen's Brouwerij in Lith. Henry Thissen heeft er de beschikking over een professionele productieafdeling, waar hij in vier ketels elk 1.000 liter tegelijk kan brouwen. ,,Eigenlijk was ik dit begonnen met het idee dat mijn werk bij Aspen in Oss ophield. Hiervoor brouwde ik als hobby. Uiteindelijk werd ik toch niet ontslagen, maar toen had ik deze stap al gezet. Nu werk ik drie dagen in de week voor Aspen en vier dagen in mijn eigen brouwerij", vertelt de 63-jarige Lithenaar.

Lees verder onder de advertentie

Het is hard werken. ,,Bij mijn baas word ik in de regel minder moe dan hier", lacht de brouwer. In 1979 brouwde Thissen zijn eerste 'patch' van 20 liter. ,,Ik had van iemand zo'n pakket gekregen: een zak gemoute gerst, wat hop en een zakje gist. Koken, een theedoek erop en laten gisten. Tien dagen daarna heb je bier."

Regelmatig nee verkopen

Thissen werd gegrepen door het brouwvirus. Want hoewel het principe eenvoudig is, de verschillende stappen in de bereiding, de recepturen en de doseringen zorgen voor oneindig veel variatiemogelijkheden. Inmiddels draagt de hele familie zijn steentje bij aan de brouwerij. En dat is maar goed ook, want behalve zijn eigen biertjes, brouwt Thissen ook voor derden. ,,Ik moet al regelmatig nee verkopen."

Met zijn Henry's Dubbel dong Thissen onlangs mee naar de titel Brabants Lekkerste Bier. Helaas won hij niet. Maar da's niet erg, want aan een grote vraag kan hij momenteel toch niet voldoen. Bovendien wil hij zijn bieren onder andere namen op de markt gaan brengen. ,,Ik heb nu een IPA die ik onder de naam Pale Pie ga verkopen. Pale Pie was een personage uit Dorp aan de Rivier."

Lees verder onder de advertentie

Herta-bier recept

Ook heeft Thissen de hand gelegd op het originele recept van het bij ouderen bekende Herta-bier, dat tot 1952 in Lith werd gebrouwen. ,,De Herta-brouwerij zat hier vlakbij aan hetzelfde Brouwerspad. Tot ze in 1948 door Heineken werd opgekocht en later opgedoekt. Dit recept 1860 ga ik brouwen en terug op de markt brengen. Alleen kan dat niet onder de naam Herta, want daar heeft Heineken nog steeds het merkrecht van."

Brouwerijen in Oss

De bierhoofdstad van Brabant. Deze titel bedacht wethouder Frank den Brok vorig jaar voor Oss, nadat de winnaar van de Brabants Lekkerste Biercompetitie voor de tweede keer op rij uit de gemeente kwam.

Oss kent inmiddels vijf kleine brouwerijen:

Lees verder onder de advertentie
  1. 01.

    De grootste en bekendste is de Bierbrouwerij Oijen, die sinds 1989 speciaalbieren brouwt aan de Maasdijk tussen Macharen en Oijen.

  2. 02.

    De Muiffelbrouwerij uit Berghem bestaat sinds 2007. Sinds dit jaar beschikt deze brouwer over een professionele brouwinstallatie in Oss.

  3. 03.

    In Lith zit Thissens Brouwerij. Hier wordt sinds 2015 op professionele wijze bier gebrouwen.

  4. 04.

    Stadsbrouwerij Wilskracht is sinds 2016 gevestigd in 'de hoogste molen van Brabant' in Ravenstein.

  5. 05.

    Deze zomer is brouwerij De Kluys officieel van start gegaan in Neerlangel. Deze brouwerij besteedt de productie nu nog uit bij derden.

Bijna elke zichzelf respecterende horecazaak heeft tegenwoordig een aparte bierkaart

Rianne Joosse