Nieuws Actueel

Onbezorgd op vakantie: 3 handige tips om helemaal los te komen van je werk

Het is bijna vakantietijd, en omdat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorbereiden, geeft Charlotte van 't Wout je alvast wat tips.

Charlotte van 't Wout | Foto: Pixabay 18 juni 2018

Vakantie ondernemer

Want klinkt dit bekend? Eigenlijk ben je van plan álles netjes af te ronden voor je de out of office aanzet. Maar dan is het opeens al juli, en zit je op de laatste dagen voor jevakantie elke avond over te werken, 'omdat er nog zoveel af moet'. En uiteindelijk zit je je op je strandlaken te verbijten over alles wat je half of helemaal onaf hebt achtergelaten.

Probeer dat dit jaar te vermijden. Een goede voorbereiding begint minimaal twee weken van tevoren. Maak een lange lijst met alle klussen die je nog af wilt hebben voor je vakantie, en pak die op. Zie dit als de tijd die je nodig hebt om klusjes af te ronden zodat je na je vakantie met zo min mogelijk oude dingen van je to dolijsten aan de slag hoeft - dan kun je lekker aan de gang met nieuwe ideeën.

Lees ook: Zo realiseer je in 3 stappen een compleet lege mailbox

Je kunt ook een beetje spelen met (of nou ja, liegen over) je vakantiedata. Niemand hoeft echt te weten wanneer je precies weggaat of terugkomt. Ik zeg zelf altijd dat ik twee dagen later terug in het land ben dan werkelijk het geval is. Dan zijn die twee dagen in Nederland heerlijk rustig en kan ik wennen aan thuiskomen zonder dat ik bedolven wordt onder to-do's.

En hoe zorg je ervoor dat je, eenmaal op je vakantiebestemming, ook echt niet aan werk denkt?

Een van de meest cruciale tips: ga tijdelijk uit de Whats-Appgroep van je werk. Stuur gewoon aan het eind van je laatste werkdag een kort berichtje. 'Ik ben er even uit, omdat ik op vakantie ben!' Zo verzeker je je ervan dat je op dat moment ook écht even twee of drie weken verlost van denken aan je werk. Hoe grappig het ook kan lijken om kantoorroddels op de camping in Frankrijk door te nemen, het haalt je uit het hier-en-nu van vakantie.

Lees ook: Achterhoekers zien gat in de markt met airbnb voor campers

3 Tips voor een goede voorbereiding

  • GOOI ALLE APPS VAN JE TELEFOON die met werken te maken hebben, zoals je LinkedIn en mail. Je kunt ze eenvoudige weer installeren bij thuiskomst en dan zijn alle gegevens bewaard. Je telefoon oppakken en het vaste riedeltje van apps aanklikken wordt zo onmogelijk.
  • JE KUNT ZELFS EVEN JE COLLEGA'S 'MUTEN' op Instagram of Facebook, zodat je een tijdje hun updates niet ziet. Je ziet de gezichten namelijk al het hele jaar om je heen: best lekker om ze niet te zien als je je social media checkt op vakantie.
  • PROBEER DE LAATSTE WEEK VOOR VAKANTIE ook zo weinig mogelijk vergaderingen mee te pakken - daar komen alleen maar nieuwe taken uit voort.