Nieuws Actueel

Op zoek naar lening in theater

Eric van der Velden 20 januari 2016

Rabobank Lening Theater

Een marktplaats voor geldzaken. Met speeddaten, pitchen en vervolgafspraakjes als er van een 'match' sprake blijkt. Amersfoort had gisteren een voorproefje van het nieuwe bankieren, bericht het AD.

Geldzaken regelen in het theater. Daar begint het al mee. Geen ondernemers uitnodigen in een saaie congresruimte, maar een plek waar je normaal gesproken een avondje uit viert.

De ruim 300 ondernemers die op dit door de Rabobank georganiseerde 'Meet & Grow' zijn afgekomen, reageren onwennig. Maar al snel is de sfeer even geanimeerd als bij een pauzedrankje. Alleen staat er nu wel echt wat op het spel. "Mijn zaak heeft de crisis overleefd", vertelt André van Bekkum van het gelijknamige bouwbedrijf tussen twee happen bitterbal door. "Nu is het zaak dat we weer geld kunnen aantrekken om te groeien. En dat valt tegenwoordig absoluut niet mee."

Van Bekkum heeft net een speeddate bij Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU) achter de rug. "Interessant. Daar valt financiering te halen voor de transitie van kantoren."

RisicospreidingDe Rabobank gelooft in een toekomst waarin banken samenwerken met kredietunies, private investeerders en vormen van crowdfunding. Dat de klant dan ook rente betaalt aan een concurrent, neemt de bank voor lief. Sterker: de Rabobank ziet het als welkome vorm van risicospreiding. "Een atypische manier van zakendoen voor een bank", meent de Amersfoortse horecaondernemer Walrick Halewijn, "Maar wel één die volgens mij past bij deze tijd." Halewijn zoekt in De Flint een krediet voor het achterstallige onderhoud van het woonblok waarvan hij VVE-voorzitter is.

Hoe eigentijds ook, jonge ondernemers komen er niet op af. "Inderdaad opvallend", vindt Rabo-accountmanager Jeroen Ekkel. "Hier hebben we nog een weg te gaan."