Nieuws Actueel

Opgetogen beleggers zetten Just Eat Takeaway hoger op beurs

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was woensdag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs. Beleggers waren opgetogen over het feit dat winstgevendheid in zicht komt en zetten het aandeel 5,4 procent hoger. Ook chipbedrijven deden het goed. Bij de middelgrote bedrijven ging JDE Peet's hard omhoog nadat de omzet was opgevoerd, onder meer dankzij prijsverhogingen die het koffiebedrijf doorvoerde. JDE Peet's steeg 11,5 procent.

ANP 3 augustus 2022

Waar aan het begin van de handelsdag spanningen tussen China en de Verenigde Staten het sentiment op de beursvloer nog beïnvloedden, schudden de handelaren die onzekerheid van zich af. Na een bezoek van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi aan Taiwan trof China alleen nog maatregelen tegen Taiwanese bedrijven.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk 1,2 procent hoger op 734,53 punten. De MidKap klom 1,7 procent tot 961,36 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 1 procent.

Just Eat Takeaway schrijft 3 miljard euro af op de boekwaarde van zijn Amerikaanse dochter Grubhub en lijdt daardoor flink verlies. Grubhub werd vorig jaar ingelijfd. Maar inmiddels denkt het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl eraan om Grubhub weer te verkopen.

Bedrijven in de chipsector als Besi, ASML en ASMI stegen tot 3,8 procent. Wolters Kluwer kwam ook met cijfers en klom 2 procent. De dataleverancier boekte in de eerste jaarhelft meer omzet. Ook schroefde het concern zijn aandeleninkoopprogramma op tot 1 miljard euro en werden de winstverwachtingen verhoogd. Speciaalchemieconcern DSM sloot de rij in de AEX met een min van 2,6 procent.

In de MidKap was JDE Peet's de grote winnaar. Het koffieconcern zag de omzet in de eerste jaarhelft met bijna 16 procent groeien dankzij prijsverhogingen. PostNL, dat al zijn postbezorgers een vast contract biedt, won 4,1 procent.

In Frankfurt won Commerzbank 2,5 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Autoconcern BMW zakte ruim 5 procent na teleurstellende resultaten. De Duitse chipproducent Infineon klom 5 procent dankzij beter dan verwachte cijfers. In Parijs vielen de kwartaalcijfers van de Franse bank Société Générale (plus 3,1 procent) in de smaak.

Op de oliemarkt werd gereageerd op de beslissing van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten om de olieproductie weer licht op te voeren. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent tot 92,03 dollar en Brentolie werd 2,4 procent goedkoper op 98,13 dollar per vat. De euro was 1,0142 dollar waard, tegen 1,0209 dollar een dag eerder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws