Nieuws Actueel

Oprichter Thuisbezorgd.nl: 'Leiderschap is geen democratie'

Jitse Groen (1978) is oprichter en CEO van Takeaway.com (o.a. Thuisbezorgd.nl) en geeft leiding aan zo'n negenhonderd mensen in elf landen. Het Parool interviewt hem over leiderschap.

Jeroen Schuiten 22 juli 2016

Jitse Groen

Nam u al jong het voortouw?"Tussen mijn veertiende en zeventiende was ik een nerd die computerspelletjes speelde. Twee jaar later begon ik websites te bouwen en niet veel later heb ik Thuisbezorgd opgericht."

Wat was uw eerste leidinggevende les?"Noodgedwongen delegeren. Bij een start-up gebeurt zoveel dat je blij bent dat anderen zaken oppakken, maar sommige medewerkers verdronken in hun verantwoordelijkheden. Werd hun afdeling wéér verdubbeld. Het is geen schande als je dat op je vijfentwintigste niet kunt bijbenen."

Veel medewerkers zijn jong. Wat vereist dat van u?"Dit is een groot bedrijf met grote budgetten. Alles wat je met een grote pot geld aanraakt verandert al gauw in goud. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat iets ook goed gedaan is. Dat besef ontbreekt vaak bij jonge mensen. Daar ben ik kritisch op."

Welke karaktertrekken helpen u daarbij?"Ik neem niets zomaar aan en heb een hekel aan giswerk. We hadden meer bestellingen dus het zal wel geregend hebben, hoor ik dan. Maar regende het dan om zes uur of was het misschien een feestdag in Zwitserland? Klopt het wel wat me verteld wordt?"

Waar ergert u zich aan?"Als ik meer weet over jouw werk dan jij, dan heb je een probleem."

Hoe houd je grip op een internationaal bedrijf met negenhonderd werknemers?"De organisatie is plat. Tussen mij en het callcenter zitten twee lagen. Verder kennen we geen grenzen, werken we overal hetzelfde. Jongen, wat een strijd hebben wij daarvoor moeten leveren. Dus geen marketing Polen of Duitsland. Gewoon marketing. We hangen overal in bushokjes in Europa. Als wij vinden dat die poster zwart moet zijn, wordt die zwart. Overal!"

Hoe vaak grijpt u naar het machtswoord?"Ze hebben weinig last van mij, tot iets te lang duurt. Het kostte zeven maanden om het Duitse merk oranje in plaats van rood te kleuren, terwijl het in alle landen oranje is. Daar kon ik niet tegen."

Is er ruimte voor twijfel?"Leiderschap is geen democratie. Te vaak vergaderen met te veel mensen is een Nederlands probleem. Consensus is goed, maar leidt vaak tot een consensusproduct. Soms moet je richting geven."

Hoe ver kijkt u vooruit?"Een half jaar. Een van onze successen is onze telefoonapp. Apps bestond vijf jaar geleden niet eens. Wij moeten dus vooral de volgende innovatie niet missen."

Waarom is het hoofdkantoor verhuisd naar Amsterdam?"We willen de beste mensen en daar begon de schoen te wringen. Het was lastig personeel uit Berlijn te vragen naar Utrecht te verhuizen. De aantrekkingskracht van Amsterdam is erg belangrijk."

Hoe bindt u werknemers aan het bedrijf?"In juli gaan we met alle kantoren naar het strand en er wordt geskied. Dit jaar kwamen 235 medewerkers in hun nationale bezorgjassen de berg af."

Welke leidinggevende kwaliteiten mist u in deze sector?"Doorzettingsvermogen en koppigheid. Mensen zijn succesvol, maar verkopen vervolgens hun bedrijf en dat was het dan."