Nieuws Actueel

Oud-ceo Govert Hamers weet wat leiding geven is: 'Ik ben wars van politiek, speel geen spelletjes met mij'

Govert Hamers vervulde senior managementfuncties bij onder meer Imtech, Fokker en ASML, alvorens hij de functie van CEO bekleedde bij IHC Merwede en later bij Vanderlande Industries. ,,Ik wist al snel dat ik geen specialist wilde worden, maar dat ik situaties aan elkaar kon knopen. Mensen zover krijgen mee te gaan met mijn groei-intenties.”

Van onze redactie 4 september 2019

Goof Hamers Van der Lande Industries

Hamers heeft geen hoge pet op van de gemiddelde CEO in Nederland, die zich volgens hem veel laat leiden door hypes. Het leiderschap is vaak ver te zoeken, omdat ze alleen bezig zijn met veilige oplossingen, behouden wat je hebt, in plaats van groei.

Lees ook: Zo stampte Coolblue-eindbaas Pieter Zwart in 18 jaar een miljardenbedrijf uit de grond

Samenwerkingsverband

,,Als je naar een organisatie kijkt, telt er uiteindelijk maar één ding: dat het een samenwerkingsverband van mensen is. Niet meer, niet minder. Het gaat erom dat je een groep mensen hebt die allemaal dezelfde kant op werken. Als je dat niet in simpele, heldere taal neerzet, kun je niet verwachten dat mensen achter hetzelfde doel aangaan. Van hoog tot laag moet men begrijpen waar de organisatie heengaat. Dit kan alleen als je heel duidelijk bent. Daar zijn een paar handige trucjes voor, zoals cijfers voor houvast en mensen niet meer dan vier duidelijke boodschappen meegeven."

Private equity

,,Bedrijven zijn er volgens mij niet voor om er geld mee te verdienen door ze te verhandelen. Als je ziet wat ze in de praktijk doen, even de goede daargelaten, worden de meeste van deze partijen geleid door mensen die negens halen voor wiskunde, de business niet snappen, maar er wel een mening over hebben en die aan de CEO opleggen. Dat werkt gewoon slecht. Ze zitten alleen maar aan de kostenkant van de organisatie, in plaats van aan de ondernemende kant om groei te realiseren. Ze stoppen er een hoop schulden in en verkopen het als het fonds is geliquideerd. Helaas zijn er momenteel weinig alternatieven om een bedrijf te financieren."

Gekleurde commissaris

,,Waar private equity-partijen gaan voor aan- en verkoop, gaan veel commissarissen en bestuurders voor hun pensioen in plaats van groei voor het bedrijf. Ik was, voor mijn CEO-schap, commissaris bij Vanderlande en ik stond daar anders in, en met mij meerdere commissarissen in die tijd. Het is nu steeds meer corporate, waarbij veilig handelen en verantwoording afleggen aan de aandeelhouders centraal staan. Ik geloof niet dat ik gauw in aanmerking zou komen voor zo’n behoudende functie, omdat ik te risico-preferent ben. Daarnaast draait het voor mij niet alleen om geld verdienen, maar vind ik dat je als bedrijf ook een belangrijke maatschappelijke functie hebt. Ik denk dat mensen gelukkiger zijn met hun werk als het bedrijf vooruit wil, in plaats van dat het gaat om alleen maar zoveel mogelijk geld te verdienen."

Lees ook: Bas van der Veldt (AFAS): “Zelfsturend bedrijf? Wij geloven in fantastisch leiderschap”

Foute lui

,,Een goed team in de top is een voorwaarde. Van foute lui wil ik zo snel mogelijk af. Daar moet je heel hard in zijn. Het is funest voor de sfeer in een bedrijf. Om het politieke spel te doorbreken bij Vanderlande heb ik in mijn begintijd meerdere mensen moeten ontslaan en de board verbreed. Zo heb ik Bert van der Sluis, waarmee ik bij IHC samenwerkte, erbij gehaald als HR-man. Je hebt toch een maatje nodig om de oplossing mee te bedenken en je ideeën door te voeren. Al hoeft deze niet van buitenaf te komen. Daar moet je trouwens ook erg mee uitkijken, aangezien het gevaarlijk is als het vriendje van de baas meekomt, net als externe adviseurs. Ik hou van een team dat in balans is. Een team met twee Govert Hamersen werkt niet. Naast mij moet, bij wijze van spreken, een zure, behoudende CFO zitten en iemand die het technisch vorm kan geven."

Undercover bestuurder

,,Voordat ik als CEO bij Vanderlande begon, ben ik mij gaan oriënteren om te zien wat de stand van zaken was en wie ik daarbij wel en niet kon gebruiken. Door te kijken, rond te lopen, te luisteren en de rapportage van de directe lijn uit het management te bekijken, weet je vrij snel waar de problemen zitten en wie wel en wie niet deugen. Tijdens gesprekken met mensen die zich veilig voelen, haal je de problemen er gauw uit. Dat vertrouwen moet je dus ook nooit beschamen. Iedereen praat graag over zijn werk en mensen vertellen wat ze belangrijk vinden. Als iemand op zijn hoede is, vindt diegene dat waarschijnlijk nodig. Verder probeer ik mensen te enthousiasmeren en te luisteren om erachter te komen wat mensen willen veranderen, waar ze last van hebben en wat ze van mij verwachten."

Tegenspraak

,,Ik werk graag met sterke teams, met mensen die elkaar aanvullen. Dan heb je ook met tegenspraak te maken, die je goed moet organiseren. Daar moet je professioneel mee om kunnen gaan. Ik ga ervan uit dat iedereen argumenten inbrengt om het bedrijf vooruit te helpen, dus het is niet persoonlijk. Daarnaast ligt het er ook aan hoe je omgaat met mensen, hoe je ze aanspreekt, ze uitdaagt en daar vervolgens weer mee dealt. Daarnaast vind ik het heel belangrijk te luisteren naar je omgeving, zowel thuis als op kantoor. Dan komt die spiegel weer terug. Die tegenspraak moet je structureren anders raak je lost."

Lees ook: Hugo de Koning (YoungCapital): 'Elke dag beter, slimmer, sneller'

Gouden tip

,,De gouden tip om onder mij te werken? Werk met mij. Speel geen spelletjes. Ik ben open en eerlijk, dat verwacht ik ook van anderen. Mensen mogen alles tegen mij zeggen, dat wil ik ook graag. Ik wil alles weten. Ook als er een conflict is tussen twee collega’s, waarbij de één komt ‘klagen’ over de ander. Dan zeg ik altijd: ‘Voordat je begint, je mag alles tegen me zeggen, maar daarna zeg je het ook tegen degene die het aangaat.’ En dat controleer ik ook. Zo voorkom je dat mensen elkaars stoelpoten wegzagen."

Meer lezen? Dit interview is in zijn geheel te lezen in ‘LEF – Het geheim van marktverstoorders ontrafeld’. In dit boek van Wessel Berkman, Dennis Mensink en Valentijn van der Burg komen 22 topondernemers aan het woord. Koop het boek met 10% korting op www.lefboek.nl met de code DO.

Govert Hamers

Voormalig ceo HC Merwede en Vanderlande Industries

Wat wilde je als kind worden? Niets specifieks.

Wat ga je doen als je klaar bent? Reizen en ik ben actief als commissaris.

Waar heb je een hekel aan? Politiek.

Waar word je het blijst van? Samen iets delen.

Wat is het beste om te lezen? Ik lees weinig boeken. Why nations fail, dan maar.

Wie is je grootste voorbeeld in bedrijf, sport en politiek? Ik heb geen voorbeeld.

Wat is een kenmerkend ritueel waar je heilig in gelooft? Dingen vieren.

Wat weet bijna niemand van je waar je wel trots op bent? Ik heb een tatoeage, van mijn laatste huwelijk, als een soort vereeuwiging van datgene waar ik nu in geloof.

Wat doe je aan mentale en fysieke fitheid? Ik sport zo’n drie keer per week.

Levensspreuk of quote die je altijd hanteert? Het is belangrijker om telkens weer op te staan, dan te voorkomen dat je valt.