Nieuws Actueel

Oud-schaatsster Anni Friesinger opent winkel in Sneek

Anni Friesinger won in haar schaatscarrière drie gouden medailles op de Olympische Spelen. Nu drijft ze in Sneek een kledingzaak voor kinderen.

Iwan Tol | Foto: Jiri Buller 17 oktober 2016

Schaatsster ondernemer

'Je zult hier geen foto's van mijn schaatscarrière vinden. Ik wil dat mensen naar de winkel komen omdat ik mooie kleding verkoop, niet omdat ik oud-sporter ben. Als mannen met hun vrouw mee de winkel in komen, zie ik ze weleens kijken met zo'n blik van: waar ken ik je ook alweer van? Meestal vragen ze na een tijdje of ze misschien bij mij op school hebben gezeten. Als ik dan expres met een vet Duits accent ga praten, roepen ze: o nee, je bent die schaatsster. Als ex-topsporter is het mijn tweede natuur om alles te geven, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Een eigen zaak is 24/7. Als ik niet in de winkel ben, dan ben ik er in mijn hoofd wel mee bezig.

Ik zeg altijd: schaatsen is mijn eerste liefde. We hebben samen een mooie tijd gehad, maar op een gegeven moment konden we niet meer door één deur. Na de Olympische Winterspelen van 2010 moest ik voor de derde keer onder het mes voor een knieoperatie. Tijdens de revalidatie begon ik te twijfelen: waar doe ik het nog allemaal voor? In de zomer heb ik toen de knoop doorgehakt: het was mooi geweest.

Lees verder op de website van de Volkskrant.