Nieuws Actueel

Oudste tatoeageshop in Twente heeft eindelijk tattooshow

Hij runt de oudste tatoeageshop in Twente en de Achterhoek, schrijft de Tubantia. Met zijn 60ste verjaardag in zicht, komt voor Enschedeër Tonnie Bilecky een droom uit: een tattooshow in Twente. "We moesten altijd naar het Westen."

BERT JANSSEN | Foto carlo ter ellen 25 juli 2017

813491

Het begon met pure frustratie. Dat een liefhebber van tatoeages lang geleden naar Amsterdam, Den Helder of - op z'n gunstigst - naar Tattoo Karel in Groningen moest voor een hartje, een roosje of een anker zat hem dwars. "Dat moeten wij hier ook hebben, vond ik", schetst Tonnie Bilecky.

Tattooshop

Als zijn oudere broer Iwan medio jaren zeventig door Europa treint, belandt hij in een Belgische tattooshop. Hij leert het vak en keert terug naar Twente met een professioneel setje naalden en kleurtjes. In de Enschedese bibliotheek kopen de broers het boek 'Skin Deep'. ,,De bijbel van het tatoeëren, over allerlei stijlen en veelgebruikte kleurstoffen. De werkwijzen en materiaalkeuzes waren toen nogal geheim. Tatoeëren was met mystiek omgeven." Tonnie, dan nog KPN-monteur, steekt spaargeld in pigmenten. Die worden ingekocht bij multinationals als BASF en Bayer. De broers Bilecky, nazaten van een Oekraïense bevrijder en een Twentse, ontwerpen machientjes om inkt te mengen. ,,We waren altijd al een beetje een uitvindersfamilie."

Japanse kunst

Ze beginnen in een hobbykamerwoning in de Enschedese wijk Wesselerbrink. In hun latere winkeltje in de binnenstad hangt een grote Japanse drakenkop. Op een avond komt Ed van Bommel langs, verpleegkundige. ,,Een heer van stand, van Indische komaf. Hij was geobsedeerd door een tattoo van een draak, die hij bij een Engelse soldaat zag. Ed werd één van de eersten die een groot Japans werk wilde. Eerder zetten we vooral hartjes en ankertjes bij vrienden." Nu bedient hij klanten vanuit zijn East Side Tattoo aan de Korte Haaksbergerstraat. De tijd dat tatoeages werden geassocieerd met zeelui, boeven en kermisvolk is passé. Het 'stempel' van asociaal is vervaagd, met dank aan voetbalsterren en BN'ers, van David Beckham tot Arie Boomsma. "Pas hadden we een oma. Zij werd 70 en wilde voor die mijlpaal tatoeages van haar twee kleindochters. Zij legt de omgekeerde weg af."

Wachttijd

Zijn professionele naam is Tony B. Hij heeft portretjes van zijn dochters Dorenda en Shirley op een bovenbeen en een koikarper ('een van de eersten') op zijn rechterarm. Deze nuchtere artiest - de aanduiding voor creatievelingen in zijn metier - heeft de tattoo razend populair zien worden. Soms ook als onuitwisbaar aandenken aan een overleden dierbare. "Ik krijg steeds vaker de vraag of ik een klein beetje as wil gebruiken." Zo draagt de klant niet alleen een 'plaatje' met zich mee. Tatoeages zijn zo gewild, zeker onder jongeren, dat in zijn zaak een wachttijd van maanden geldt.

Lees ook: Het succesverhaal van de mediaman uit Losser

Tattooshow

Om het 40-jarig bestaan van East Side Tattoo en zijn 60ste verjaardag extra kleur te geven, tekent Bilecki voor de eerste internationale Tattooshow Twente. "Ik roep al twintig jaar dat we zoiets hier moeten hebben. Voor grote shows moest je altijd naar het westen of het buitenland." Voor de tweedaagse in de Expo Twente (eerder Go Planet) meldden zich al bijna 60 binnen- en buitenlandse artiesten. Vier tatoeëerders zetten een backpiece bij een klant, een groot rugstuk. "Dat wordt een publiekstrekker." De show wordt 'aangekleed' met muziek, eten en oldtimers. Eigenaren van classic cars krijgen een speciale parkeerplaats en gratis toegang. Er komen stands met lifestyle, ouderwetse barbiersalons en kleding. De eerste internationale Tattooshow Twente is zaterdag 16 en zondag 17 september.

Voor grote shows moest je altijd naar het westen of het buitenland

Tonnie Bilecky