Nieuws Actueel

Overheid gaat bedrijven dwingen energie te besparen

Er komen voor het eerst maatregelen om afspraken over energieverbruik bij huishoudens en bedrijven af te dwingen, dat schrijft de Volkskrant. Met name energiebesparing bij grote industrieën blijft nu achter, maar ook particuliere huishoudens dreigen de doelen voor energiebesparing zonder wettelijke verplichting niet te halen.

Jeroen Trommelen 18 mei 2016

Duurzame energie bedrijven overheid

Dat zegt Ed Nijpels (VVD), voorzitter van de commissie die de toeziet op het nakomen van afspraken uit het Energieakkoord. Dat akkoord werd in 2013 gesloten door een monsterverbond van 47 betrokken maatschappelijke partijen, milieubeweging en politiek.

Minister Kamp van Economische Zaken is bereid wettelijke verplichtingen door te voeren als de afgesproken doelen inderdaad niet worden gehaald, zegt hij in een reactie. 'Op basis daarvan verwachten alle partijen dat de energiebesparing in de energie-intensieve industrie daadwerkelijk wordt gehaald.' De Tweede Kamer is dinsdagavond over de plannen geïnformeerd.

Een sterke daling van energieverbruik in bestaande woningen, fabrieken en kantoren is een van de effectiefste methoden om het Nederlandse energieverbruik snel te beperken. 'Tot dusver was de gedachte dat dit moest lukken via verleiding, maar dat blijkt onvoldoende te helpen', zegt Nijpels. 'Met verplichtingen wordt een psychologische barrière doorbroken.'

Lees verder in de Volkskrant