Nieuws Actueel

Oxfam roept G20 op om schulden arme landen kwijt te schelden

Oxfam neemt het de rijkste landen van de wereld kwalijk dat de armste landen dagelijks miljoenen euro’s aan schuld moeten afbetalen. Dat zegt de ontwikkelingsorganisatie in aanloop naar de G20-top die deze week in Nusa Dua op Bali begint. Terwijl die landen hun schulden aflossen, lijden honderden miljoenen mensen honger.

ANP 14 november 2022

ANP111122251 1

Volgens Oxfam ontvangen de G20-landen dagelijks 136 miljoen dollar aan rente-aflossingen. Wereldwijd lijden echter 828 miljoen mensen honger. Oxfam spreekt daarbij over een "wereldwijde economische catastrofe".

Sinds het begin van de coronacrisis, zouden arme landen 113 miljard dollar hebben betaald aan schuldeisers uit de G20-landen, meldt Oxfam. Daarin zouden de landen in 2021 gedwongen 27,5 procent van hun budget aan het terugbetalen van schulden hebben besteed. Dat is vier keer meer dan de landen hebben besteed aan gezondheidszorg.

Recordwinsten

Oxfam ziet daarnaast dat grote bedrijven in de G20, ook producenten van levensmiddelen, recordwinsten boeken. De twintig grootste economieën van de wereld zijn daarmee een thuisbasis voor 89 procent van de rijkdom van de miljardairs op deze wereld, betoogt de organisatie, goed voor bijna 2 biljoen dollar.

Somalië, Ethiopië en Kenia kampen ondertussen met extreme droogte als gevolg van de klimaatverandering. Ook zal in die landen tegen het einde van dit jaar elke 36 seconden iemand sterven van de honger. Daarom dringt Oxfam er bij de G20 op aan om iets te doen aan de "schokkende ongelijkheid".

Wereldwijd is de strijd tegen armoede de afgelopen jaren tot stilstand gekomen, concludeerde de Wereldbank eerder al. Oxfam bepleit daarom dat de rijke landen van de G20 schulden kwijtschelden. Ook zouden ze woekerwinsten, vermogen en bedrijven extra moeten belasten en meer geld moeten vrijmaken voor klimaatsteun. Ook zouden ze de groeiende ongelijkheid moeten bestrijden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws