Nieuws Actueel

Pelosi ontmoet in Taiwan voorzitter van grote chipmaker TSMC

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft woensdag een ontmoeting met Mark Liu, voorzitter van de Taiwanese chipfabrikant TSMC, meldt The Washington Post.

ANP 3 augustus 2022

ANP030822003 1

Pelosi en Liu zullen de implementatie bespreken van de onlangs in de VS aangenomen Chips and Science Act. Die wet maakt 52 miljard dollar vrij voor federale subsidies voor binnenlandse chipfabrieken en maakt het aantrekkelijker voor een bedrijf als TSMC om in de VS een chipfabriek te openen.

TSMC is de grootste chipfabrikant ter wereld, met meer dan de helft van de markt voor chipproductie in handen. Het Taiwanese bedrijf maakt onder meer chips voor smartphones, computers, auto's en geavanceerde raketten.

Maandag waarschuwde Liu nog dat als China Taiwan binnenvalt er wereldwijde leveringsproblemen van met name chips ontstaan. Volgens hem kan China de fabrieken van TSMC niet zomaar draaiende houden. "Dit zijn zulke geavanceerde productiefaciliteiten", legde Liu uit in een interview met CNN. "Ze zijn afhankelijk van een continue verbinding met de buitenwereld, met Europa, met Japan, met de Verenigde Staten."

China beschouwt Taiwan, dat de facto al ruim zeventig jaar onafhankelijk is, als een afvallige provincie. Die zal volgens China eens terugkeren bij het moederland, indien nodig met militaire middelen. Beijing heeft zijn retoriek de afgelopen jaren flink opgevoerd nu er in Taiwan een president zit van een partij die voor onafhankelijkheid is. Ook heeft het Chinese leger met vliegtuigen en marineschepen steeds meer acties uitgevoerd rond Taiwan.

Momenteel is China verbolgen over het bezoek van Pelosi aan Taiwan, dat Beijing ziet als een grote provocatie. Het land kondigde al "belangrijke" militaire oefeningen aan in zes gebieden rond Taiwan. Zij zijn van donderdag tot zondag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws