Nieuws Actueel

Peter Bliek bouwt glutenvrije bakkerij is Middelburg

Peter Bliek van The Master Bakery heeft naast zijn reguliere bakkerij in Middelburg een volledig glutenvrije bakkerij gebouwd. Hij is daarmee de enige in Zeeland, maar ook landelijk is de bakkerij een van de weinige.

MARISKA DEN HARTOG 21 november 2016

Biologisch brood

Mensen met een glutenallergie, coeliakie, kunnen geen gewoon brood eten. Aangezien het contaminatiegevaar groot is, moet glutenvrije brood ook helemaal apart geproduceerd worden van brood waar wel gluten in zitten. Bliek is zo’n drie jaar bezig geweest met de ontwikkeling en het testen van de nieuwe producten. Het bedrijf ging ervoor naar Duitsland en Italië, waar ze al verder zijn met glutenvrij brood.

Smaakvol

Bliek: "Wat er tot nu toe in Nederland op de markt was, is niet altijd even smaakvol. En er zitten enorm veel toevoegingen in, soms wel tien procent suiker. Wij hebben nu een receptuur ontwikkeld waarin dat niet zo is. Ook het zoutpercentage hebben we zo laag mogelijk gehouden.”

De broden zijn zuurstofarm verpakt en moeten door de klant zelf afgebakken worden. De coeliakievereniging heeft de verschillende broden (wit, bruin en meerzaden licht en donker) goedgekeurd. Dat vond Bliek belangrijk.

Investering

Er was wel een enorme investering nodig om de bakkerij te bouwen. Vanwege het beslag dat heel slap is, moest er bijvoorbeeld een speciale machine aangeschaft worden die dat kan verwerken. ‘Die kost alleen al een slordige 15.000 euro en dan ben je er natuurlijk nog niet.” Dat is ook een van de redenen dat de prijs van een brood relatief hoog ligt, ruim vier euro per stuk. Daarnaast zijn de gecertificeerde grondstoffen prijzig en is het zuurstofarm verpakken van de broden kostbaar.

De nieuwe bakkerij draait nu twee dagen per week en produceert tussen de drie en vier duizend broden per dag. Het is de bedoeling dat er binnen twee tot drie maanden vijf productiedagen per week gedraaid wordt. “Als we het product nu goed kunnen positioneren in de markt, dan zou de prijs in de toekomst best omlaag kunnen. Maar nu zijn de productiekosten nog heel hoog.”

Veel interesse

Waarom Bliek er dan toch aan begonnen is? “Er is een groep die glutenvrij moet vanwege hun allergie, maar er is ook een steeds grotere groep voor wie het een lifestyle is. Zij zijn heel bewust met gezond eten bezig en kiezen daarom voor glutenvrij”.

In Zeeland is die markt beperkt, daarom probeert Bliek het concept landelijk weg te zetten. In tegenstelling tot wat hij verwachtte gaan de online bestellingen heel goed. Niet alleen in Nederland, er wordt ook naar België en zelf Dubai verstuurd.

In Zeeland is het brood bij diverse verkooppunten te koop, waaronder Agrimarkt. Bliek is nog in onderhandeling met andere grootgrutters. “Die willen echter dat de klant het niet meer zelf hoeft af te bakken. Daar ligt voor ons dus nog een uitdaging om uit te zoeken we dat kunnen realiseren.”