Nieuws Actueel

Philips stopt tijdelijk met reparatie bepaalde beademingsapparaten

Medisch technologiebedrijf Philips stopt voorlopig met de terugroepactie van een bepaald type beademingsapparaten. Bij die apparaten kon het isolerend schuim, zelfs nadat het al was vervangen, voor problemen zorgen. Het gaat om beademingsapparatuur die in instellingen wordt gebruikt, niet om de slaapapneu-apparaten van Philips waar ook problemen zijn.

ANP 21 november 2022

ANP211122157 1

De problemen met de gerepareerde Trilogy-apparaten, zoals het type heet, werden door Philips vorige week aan de Amerikaanse toezichthouder FDA gemeld. Dat gebeurde na meldingen in de Verenigde Staten en Japan. Het nieuwe schuim zou mogelijk kunnen losraken en de luchtinlaat blokkeren. Als dat gebeurt gaat er een speciaal alarm af. Ook zijn er sporen van vuiltjes gevonden in sommige aangepaste apparaten. Voorlopig onderzoek wijst uit dat het onder meer om afgebrokkelde deeltjes van het oude schuim gaat.

Van de Trilogy-apparaten zijn er 170.000 die onderdeel vormen van de terugroepactie. Daarvan waren er zo'n 20.000 apparaten al voorzien van nieuw isolerend schuim. De problemen met de slaapapneuapparaten zijn veel groter. In totaal moest Philips 5,5 miljoen beademingsapparaten voorzien van nieuw schuim. Dat is al bij meer dan 4 miljoen apparaten gebeurd.

Philips verwacht eind deze maand duidelijkheid te kunnen geven over de ernst van de problemen. Ook denkt het bedrijf dan te weten wat er nodig is om de problemen op te heffen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws