Nieuws Actueel

Philips zakt in hogere AEX na update slaapapneumachines

Philips behoorde dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index, die een kleine winst liet zien. Het zorgtechnologiebedrijf verklaarde op basis van vroege onderzoeksresultaten dat de problemen met slaapapneuapparaten van het bedrijf minder gevaarlijk voor gebruikers zijn dan eerder gevreesd. De terugroepactie van de machines gaat evenwel onverminderd door.

ANP 28 juni 2022

De problemen met slaapapneumachines van Philips werden veroorzaakt door het geluidisolerend schuim in de apparaten. Dat kon mogelijk afbrokkelen, maar ook chemische stoffen afgeven. Volgens Philips is de kans op kanker en andere ziektes als gevolg van het gebruik van de slaapapneumachines echter "zeer klein". Topman Frans van Houten noemt de resultaten bemoedigend. Ook met het oog op mogelijke schadeclaims is Van Houten "heel blij met dit resultaat". Het aandeel zakte desondanks 3,7 procent.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in de plus op 674,03 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 935,59 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 1,2 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,9 procent ondanks een verdere afname van het Duitse consumentenvertrouwen.

Verkopen

Prosus daalde meer dan 2 procent. De techinvesteerder steeg maandag bijna 16 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het bedrijf liet daarbij weten een deel van zijn belang in het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent te verkopen en de opbrengst te gebruiken om eigen aandelen in te kopen. In Hongkong zakte Tencent bijna 3 procent na de aankondiging.

AkzoNobel verloor 1,5 procent. Het verfconcern liet weten dat Gregoire Poux-Guillaume per 1 november de nieuwe topman van het bedrijf wordt. De Fransman volgt de Belg Thierry Vanlancker op die sinds 2017 aan het roer staat van AkzoNobel en wiens termijn afloopt. Poux-Guillaume was onder meer topman van het Zwitserse bedrijf Sulzer, dat actief is op het gebied van vloeistoftechniek.

Eigen brouwerij

Heineken won 0,5 procent. Volgens de krant Taipei Times heeft de brouwer een bierbrouwerij in Taiwan overgenomen van Sanyo Whisbih Group. Daarbij krijgt Heineken een meerderheidsbelang in handen van de brouwerij Long Chuan Zuan. Heineken is daarmee de eerste internationale brouwer die een eigen brouwerij in Taiwan gaat gebruiken.

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van een herstel van de olieprijzen en dikte ruim 2 procent aan. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent meer op 111,43 dollar. Brentolie werd 1,8 procent duurder op 117,12 dollar per vat.

De euro was 1,0594 dollar waard, tegen 1,0605 dollar een dag eerder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws